RIINA SOLMAN: HAGIOGRAAFIATE JÄRGI OLNUD KATARIINA ILUS JA TARK NEIU

Sindi gümnaasiumi näiterühma kadrisandid 2020. aastal kodulinna pererahval külas.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Arvamus

Riina Solman, riigihalduse minister

„Usutavasti jooksevad valgeis riideis kadrisandid praegu ukselt uksele, laulavad ja küsivad maiustusi. Kui olin laps, käisin koos õe, ema ja tädiga tihti kadrit jooksmas. Kombestik on pärit meie rahvapärimusest ja leidsin toreda lingi traditsioonide au sees hoidmisest Sindi näiteringi laste näitel, kes Eesti Folkloorinõukogu ja Rahvakultuuri keskuse aktsiooniga “Hakkame santima!” seda toredat pärimust elus hoiavad,” kirjutab riigihalduse minister Riina Solman sotsiaalmeedia postituses.

Selgi aastal, 25. novembril, tähistame Eestis kadripäeva, mis vastavalt vanale kombele algab juba eelmise päeva õhtul, nii on ka jõuluõhtul ja jaaniööl. Päev on ajaloos saanud nime Aleksandria Püha Katariina järgi (Katariinasid on pühakute seas rohkemgi). Hagiograafiate järgi olnud Katariina ilus ja tark kristlasest neiu, kes olevat avalikus väitluses väidelnud 50 paganliku filosoofiga ja neid võitnud – selle tulemusena pöördusid filosoofid ristiusku.

Rooma iidolite alandamine oli otsene löök keisri au pihta, mistõttu Katariina kinni võeti ning enne tapmist piinati

Selline avalik võit ei meeldinud paraku tol ajal Egiptust ja Süüriat valitsenud Rooma (kaas-) keisrile Maximinus II Daiale (270-313 AD), kes on ajaloos tuntud kui viimane Rooma paganjumalate kultuse kaitsja ja kristlaste suur tagakiusaja, jätkates Diocletianuse vastavat poliitikat. Maximinus oli ise lihtsast soost, sündinud kuskil Doonau ääres ja enne sõjaväkke astumist leiba teeninud karjusena, harimatu ja julm. Seetõttu on arusaadav, et selline Rooma iidolite alandamine oli otsene löök keisri au pihta, mistõttu Katariina kinni võeti ning enne tapmist piinati.

Siit pühak Katariinaga juhtunust ongi pärit meie kadripäev, mis teiste pühakute mälestuspäevadest esile tõuseb veel seetõttu, et sel päeval sündis Martin Lutheri hilisem abikaasa, kes ka pühaku järgi nime sai. Nende abielu oli harmooniline: sündis kuus last, kellest küll osa lapsena surid. Tasub veel märkida, et kui Lutheri priskus iga abieluaastaga aina suurenes (nagu Lucas Cranachi maalidelt võib näha), siis tema usin Käthe oli ilmselt kaalujälgija, kes ülekaalust hoidus.

Vanasti tunti Püha Katariinat karjakasvatuse kaitsepühakuna ja sünnitajate naiste abistajana. Tänapäeval sarnanevad kadripäeva kombed järjest enam mardipäeva omadele, kus lapsed käivad ukselt uksele häid soove jagamas ja ootavad vastutasuks väikest maiustust.

Samal teemal:

Piltuudis: SINDIS KÄISID KADRISANDID

Piltuudis: Raeküla rahva madripidu

Seljametsal peeti kadripulma

Vaba Vankriga hingedeajast jõuludeni

Sadala rahvamajas õpiti põliseid mardi- ja kadrikombeid

Sindis peeti kadripäeva pidu

Rahvakalendri järgi peame täna kadripäeva