PAJUSI TEATRI LAVASTUSES NÄEB SLAWOMIR MROŽEKI NÄIDENDIT „ULGUMEREL”

Pajusi Teatri näidend „Ulgumerel“. Pilt plakatilt

Pajusi Teater toob lavale Poola ühe tuntuma näitekirjaniku Sławomir Mrožeki satiirilise näidendi „Ulgumerel“, mida mängitakse nii Pajusi Rahvamajas kui üle Eesti. Rohkem teavet mängupaikade kohta leiab teatri kodulehel Facebookis

Lavastaja Tarmo Kruus selgitab, et kui kõikvõimas demiurg maailma lõi, andis ta igale olendile midagi, millega see vastloodud maailmas hakkama saaks. Hundile halastamatuse, jänesele kiired jalad, inimesele… mille? Kohanemisvõime? Empaatia? Ütleme, et need kaks.

Kümme, sada, tuhat aastat hiljem on kõik loodud olendid demiurgi antut sobivaimal võimalikul viisil kasutanud, et ellu jääda, kogukonda luua, parimal või halvimal moel elada.

See lugu ei räägi merest. Vaatamata pealkirjas öeldule. See lugu ei räägi söömisest. Mis sellest, et lavastuse esimene fraas justkui niimoodi viitaks. See lugu räägib sellest, kuidas me meile antut kasutanud oleme. Ja kui me juhuslikult surnud ei ole, siiani kasutame. Sest siis, kui kõik ümbritsev on kadunud, jääme alles vaid meie ise.

Autor – Slawomir Mrozek
Adaptsioon – Tarmo Kruus
Lavastaja – Tarmo Kruus
Valguskunstnik – Made Ratassepp
Lavakunstnik – Reigo Viks
Laval – Diana Tuul, Juta Kallis, Martin Tiideberg, Lea Krass, Reigo Viks, Simmo Laanemäe


Sławomir Mrožeki (26. juuni 1930 – 15. august 2013) must komöödia “Ulgumerel” on Eesti vaatajani jõudnud varemgi. Esmakordselt eelmise sajandi kuuekümnendatel.

Aastal 2011 pakkus näidend belglaste versioonis vaatajatele rohket äratundmisrõõmu Tartu Üliõpilasteatri ja Liege’i Kuningliku Ülikooli teatri ühisprojektina.

13. juuni 2019,Esietendus 3.august 2018a. Teatri KaRakTer lavastuses on olnud võimalus komöödiat näha 2018. ja 2019. aastal.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap