TARTU 2024 ÜLESKUTSE: TOO KULTUURIPEALINNA AASTAL KULTUURIELAMUS TEEME ÄRA TALGUTELE

Lilleniidu rajamine Tartu Helika lasteaias 2022. a Teeme Ära talgupäeval. Foto: Teeme Ära

3. aprillil alanud talgukevad kulmineerub maikuu esimesel laupäeval, 4. mail ühise üleriigilise Teeme Ära talgupäevaga. Tähelepanu pööratakse koostöös Päästeametiga kodukandi veekogude ohutusele. Kultuuripealinna Tartu 2024 ja Eesti kultuuririkkuse aastal on aga tähelepanu all talguvilje väärtustamine ning kultuurielamuste toomine kogukondadesse.

Praeguseks on Teeme Ära talgupäevale kirja pandud pea 800 talgut 12 000 osalejaga. Rohelise kooli programmiga koos hoogustatakse elurikaste õppeaedade rajamist lasteaedadesse ja koolidesse.Osaleda saab ka talgutel, mis aitavad ette valmistada kultuuripealinna sündmuseid Tartus ja mujal Lõuna-Eestis. Talguid saab kirja panna ja valida talguveebis.

Talgupäeva eestvedaja Henrik Raave sõnul on kultuuripealinna aastal väga asjakohane tuua tähelepanu meie talgukultuurile ning laiemalt Eesti erinevate piirkondade ja kogukondade kultuuri rikkusele. „Euroopa kultuuripealinna programmi kuuluvate erinevate sündmuste korraldajad plaanivad Teeme Ära algatusega talguid, mis avab talgulistele võimaluse anda oma panuse sündmuste kujundamiseks ja õnnestumiseks,“ märkis Raave. „Ühtlasi innustame kõiki talgujuhte üle Eesti tooma toredaid kultuurielamusi ka oma talgupaika, olgu talgulistele pakutavaks põnevad pärimuslood, laul ja pillimäng, erinevate piirkondade traditsioonid, rahvusköökide road või hoopis mõni muu kultuuriamps oma huvide ja võimaluste järgi.“

Kultuuripealinna juhi Kuldar Leisi sõnul on Teeme Ära algatusel ja kultuuripealinnal mitmeid kattuvusi. „Teeme Ära võtab fookusesse teemad, mis on meile programmiliselt olulised. Saame kultuurielamuste üleskutse kõrval tuua tähelepanu ka elurikkusele, mis on Tartu 2024 läbiv teema. Euroopa kultuuripealinna aastal kutsume leidma üles oma kodukandi kultuuripärlid, et saada osa nende loomingust ja julgustada neid astuma ka suurtele lavadele,“ lausus Leis.

Teeme Ära tänavuse kultuurifookuse üks tutvustajaid, laulja ja pärimusmuusik Anu Taul rääkis, et talgukultuur on igale Eestimaa piirkonnale iseloomuliku näoga, kuid juba aastasadu siinse maanurga rahvakildudele väga omane koosloomise ja suhtlemise vorm. Anu Tauli sõnul leiab ka tema praeguses kodupaigas põlisel Haanimaal talgutelt alati pärimust, kultuuri ja elamusi. „Kui kogukond on koos, töö lendab ja alati saab nalja. Pärast mängime pilli ja mõnus on olla,“ tõi ta näite omast kogemusest.

Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluvatest sündmustest korraldavad Teeme Ära talgukevade raames talguid teiste seas:
Maailma Maaliini kunstimarsruut (27.04)
Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi kuuluv jõeretkede sari „Avasta Emajõgi!“ (1.05, 4.05, 18.05)

Maajaama tehnoloogilise kunsti vabaõhunäitus „Metsikud bitid“ (4.05)
Tartu Maailmaülikool koostöös Maarja külaga (4.05)

Tänavu kevadel kogunevad kümned tuhanded inimesed seitsmeteistkümnendat aastat Teeme Ära egiidi all, et kaasa aidata oma kodukandi elu edenemisele. 2008. aastal peetud suurest Teeme Ära prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest kasvas välja üle-eestiline Teeme Ära talgupäev, mis tänavu toimub täpselt samal kujul juba 15. korda. Seepärast nimetati käesolev aasta sümboolselt talgukultuuri aastaks. Sellel talgukevadel tuuakse uuesti rambivalgusesse varem kogutud talgulood ja muud väärtused, mis aitavad talguid jätkuvalt rikastada.

Kultuuriampsude soovitusi, muuhulgas ka talgujuttude näiteid ja inspireerivat muusikat leiab talguveebist.

Nii nagu eelmistel aastatel, saab nüüdki Teeme Ära talgupäeval igaüks talguid eest vedada ja teisi kaasa kutsuda, et aidata oma kodukandi elu edendada ning ühiselt ära teha kõige pakilisemad tööd.

Tänavust Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Siseministeerium, Päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Tartu loodusmaja Rohelise kooli programm, Eesti Maaülikooli Mahekeskus, Tallinna linna õppeaedade programm, Kultuuriministeerium, Sihtasutus Tartu 2024 jt.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap