Vaba Vankriga hingedeajast jõuludeni

Raeküla Vanakooli keskusel on tavaks igal aastal tähistada madripidu. Rahvakalendrist madripäeva ei leia, aga Raeküla Vanakooli keskuse kalendris on tähtpäev alati aegsasti paika pandud. Sõnaleid ühendab kooljakuul nii mardipäeva kui kadripäeva.

Ragne Veensalu ja Maili Metssalu Raeküla Vanakooli keskuse rahva ees. Foto Urmas Saard
Ragne Veensalu ja Maili Metssalu Raeküla Vanakooli keskuse rahva ees. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Meil on nii vabad hinged, et oleks raske kuhugile riigiteatrisse ühele kohale ennast naelutada[/pullquote]Eile õhtuks veeres Raplamaalt Raeküla rahvale külla rändteater Vaba Vanker. Lavastuses “Eestlaste muistne jõululugu” jutustasid Maili Metssalu ja Ragne Veensalu naljakalt lustlikul ja õpetlikul moel vanarahva kombeid ning tavasid. Väikseid ja suuri naerutav jant kestis hingedeajast kuni jõuluperioodi lõpuni välja. 35 minuti sisse mahtus hingedepäev (2. november), kadripäev (25. november), andresepäev (30. november), luutsinapäev (13. detsember), toomapäev (21. detsember), jõulud (25. detsember).

Lava peamiseks rekvisiidiks on uks, mille taga, külgedel ja ees põhiline tegevus toimub. Näiteks ilmuvad vaatajate ette ulguvad hingesandid, kelle esinemisest paljud midagi ei teagi, kuid ka populaarsemad mardi- ja kadrisandid, jõulusokust kõnelemata. Muidugi pole kahe andeka näitleja puhul tegu pelgalt õpetliku ettenäitamisega, vaid kasutatakse ikka teatrile omast lugu ja selle lavastust. Näitemängus muunduvad tegelaskujud sujuvalt ühe karakteri rollist teise ja tükis kasutatavaid vahendeid haaratakse kujuteldavast kuni tarbeesemeteni välja. Kõigest sellest moodustub nauditavalt hoogne ja vaatajat kaasa haarav tervik ühes pärimusmuusika, maskide ja nukkudega.

« natuke ka teatrit

Pärast etendust olid mõlemad näitlejad lahkelt nõus lühikeseks usutluseks.

Maili Metssalu: Me oleme rändteater Vaba Vanker. Mina ja Ragne oleme kokku saanud kunagi teatrikooli aegadel. Õppisime Viljandis. Sattusime koos Von Krahli Teatri kursustele. Hilisemas elus oleme nüüd mõlemad Rapla kandis elamas ja tegutseme seal ühes toredas kultuuriklubis – Loomeruumi ja Kultuuriklubis BAAS. Samal ajal teeme natuke ka teatrit.

[pullquote]Just täna tõdesime, et meie sihtgrupp ei ole ainult väikesed või ainult suured[/pullquote]Ragne Veensalu: Rändteatri võlu on just pisikestes projektides. Sellega saab inimestele hästi toredalt pakkuda suurest formaadist väljapool asuvaid asju. Me keskendume pärimuskultuuri levitamisele ja mõneti aateliselt proovime levitada just pisikestele seda lahedat maailma ning näidata, et mardi- ja kadrisant võivad olla väga ägedad. Ma arvan, et mängu tuum ja see mängulisus on just meie märksõna. Just täna tõdesime, et meie sihtgrupp ei ole ainult väikesed või ainult suured. Kõige mõnusam kombinatsioon ongi see, kus kogu pere tuleb kohale. Olles ise teatud eas, siis ei oska ainult päris pisikestele teha.

Maili Metssalu: Lõpetasime kooli 2011 ja kohe pärast seda hakkasime pärimusteatrit arendama. Seega on Vaba Vanker tegutsenud juba kusagil kaheksa aastat. Raekülas esitatud lavastus peaks olema juba üheksas või midagi sellist. Me oleme vaba trupp, sellised rännusellid. Meil on nii vabad hinged, et oleks raske kuhugile riigiteatrisse ühele kohale ennast naelutada ja sellepärast tahame niimoodi ringi liikuda.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pärnu Y-klubi korraldatud heategevusannetuste vastu saadud piletite hulgast peamise loteriivõidu loosimine. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Raeküla rahva madripidu