SAKU KAUPLUSTES KASVAVAD POEKOTIPUUD

Poekotipuu. Foto: Saku Vallavalitsus

Mitmest Saku valla kauplusest leiab nüüd poekotipuud, kust saab võtta ja sinna riputada riidest ja korduvkasutatavaid ostukotte. Eesmärk on vähendada ühekordsete poekottide ostmist ning soodustada korduskasutamist. Samuti on paigaldatud spetsiaalsed kastid e-sigarettide kogumiseks.

Poekotipuult võib ostukoti võtta või selle sinna panna iga poe külastaja. Peaasi, et need oleksid korralikud ehk terved ja puhtad.

Poekotipuu, uus. Foto: Saku Vallavalitsus

„Esimene poekotipuu sai tehtud prooviks käepärastest vahenditest – kuivanud sirelioksast ja autorehvist,“ rääkis keskkonnaspetsialist Stiina Vard. „Saime inimestelt palju head tagasisidet, sest paljudel ununeb ostukott poodi minnes maha ja uut osta alati ei taha. Inimesed hakkasid lausa omaalgatuslikult poekotte õmblema, et puu ikka „õitseks““, rõõmustab Stiina Vard.

„Ringmajanduse- ja kogukonnaprojektid on Saku vallale väga olulised,“ ütles vallavanem Marti Rehemaa. „Samuti on oluline, et e-sigaretid ei jõuaks valedesse kätesse ja kohtadesse“.

Ühekordsed e-sigaretid on uued probleemtooted, mis oma eluea lõppedes võivad põhjustada keskkonnale üsna palju kahju. Nende kogumine ja käitlemine on riigis veel uus teema ja elektrooniliste sigarettide tarvitajate vanusepiir järjest langeb. Kuna e-sigarettide kogumine ei ole veel korraldatud, siis tuuakse neid tihti poodide patareide kogumiskastidesse. Vallavalitsuseni jõudis piirkonnapolitseinike mure, et alaealised saavad patareide kogumiskastidest neid liiga lihtsalt kätte.

e-sigaretikast. Foto: Saku Vallavalitsus

„Laste tervishoiu ja turvalisuse ning keskkonnahoiu eesmärgil leiti koostöös piirkonnapolitseinikega lahendus ja valmisid spetsiaalsed e-sigarettide kogumiskastid, mille sisule lapse käsi lihtsalt ligi ei pääse,“ on arendus- ja keskkonnateenistuse juht Kerli Laur lootusrikas.

Poekotipuud asuvad Sakus Selveris ja COOPis ning Kiisal Grossi Toidukaupade poes ja vabaajakeskuses. E-sigarettide kogumiskastid on Sakus Selveris ja Minimarketis, Roobukal Meie poes ja Kiisal Grossi Toidukaupade poes.

Poekotipuud valmisid projekti „Jäätmetekke vähendamine ja ringmajanduse soodustamine Saku vallas“ raames SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel, puud valmistas Layout OÜ. E-sigaretikastid valmistas Laserstuudio OÜ.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap