KUIDAS SAAB SILMA TORGATA MISKI, MIDA ENAM EI OLE?

Musta katte eemaldavad installatsioonilt Tallinna kesklinna vanema asetäitja Nikita Grozonov ja Tallinna linnamuusuemi teadur Toomas Abiline.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile, 9. märtsil avati Kesklinna valitsuse eestvõttel Harju tänava ja Vabaduse väljaku ristumispaigas installatsioon, mis kujutab Harju tänava algust enne linnakodanikele suunatud pöörast terrorit. Installatsioon jääb avatuks märtsi lõpuni.

Musta katte eemaldasid installatsioonilt Tallinna Kesklinna vanema asetäitja Nikita Grozonov ja Tallinna linnamuusuemi teadur Toomas Abiline. Neeme Ots mängis trompetil 80 aasta taguseid lugusid, mis olid tollel ajal ühed meelispalad.

Neeme Ots mängib trompetil 80 aasta taguseid meelispalad.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Harju tänava Toompea-poolselt küljelt hävitatud hoonestus oli tolle 9. märtsi ebainimlike katsumuste öö üks silmatorkavamaid jälgi, kuid avatud installatsioon meenutab Harju tänava algust enne märtsipommitamist. Toomas Abiline rääkis, et pommitamine algas neljapäevasel päeval ja tuli ootamatult, kuigi oldi selle võimalikkusest teadlik ning tehti ettevalmistusi. Tolleaegne Harju tänav oli peatänav nagu praegune Viru tänav. „Soodne” tuulesuund tekitas tugeva tuulekoridori, kus ühe maja süttimine põhjustas kohe ahelreaktsiooni teistele hoonetele.

Nõukogude punaarmee kaugtegevuslennuvägi (ADD) mõrvas Tallinnas üle 750 inimese ja hävitas üle 1500 hoone.

Samal ajal installatsiooni avamisega võis märgata VR prillidega liikuvaid inimesi, kes viibisid virtuaalsel ajarännakul Harju tänaval. Sellist teenust on saadud kasutada juba alates eelmisest aastast. Ajaloohuvilistel on võimalus oma silmaga vaadata, milline nägi välja 1939. aasta suvel linna üks tähtsamaid äritänavaid enne puruks pommitamist 1944. aasta 9. märtsil.

VR prillidega virtuaalsel ajarännakul Harju tänaval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Esmalt kuvatakse virtuaalsel ajarännakul vaatajale 1939. aasta eluolu, seejärel näeb Tallinna pommitamist ja lõpuks juba varemeis Harju tänavat. Näeb ärisid, kuulsat omaaegset kino “Amor”, mis sai otsetabamuse. Oli palju hukkunuid. Tänane vaade Harju tänavalt Niguliste kirikule oli enne sõda suletud. Arhiividest on otsitud ja leitud kõikvõimalikke fotosid ja projekte, teavet on kogutud inimeste mälestustest.

Harju tänava ühel majal lehvis 9. märtsil leinalindiga varustatud Eesti lipp – see oli Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti hoone.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

80 AASTAT NÕUKOGUDE LIIDU LENNUVÄE BARBAARSUSEST EESTI LINNADELE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap