SINDI LAADAL PEKSA EI SAANUD, KÜLL AGA MEELDIVAT AJAVIIDET JA KOHTUMISI TOREDATE INIMESTEGA

Fotogalerii

Lembit Peetri oma raamatuga „Eluratta pöördeid meenutades” Sindi linna 86. sünnipäeval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter

Tänasel Sindi linna 86. sünnipäeval toimus viimaste aastakümnete arvestuses üheksandat korda Sindi laat. Kui koroona tõttu poleks üks kord vahele jäänud, võinuks rääkida ka tagasihoidlikust juubelist, aga nihkub nüüd siis edasi järgmisele aastale.

„Väga, väga tore laat oli täna,” kiitsid pärnakad Urmas Varris ja Kadri Kärg-Varris, kes 2015. aastal algatasid Sindis peetavate laatade traditsiooni. „Oleme südamest rõõmsad ja tänulikud, et Sindi laat siiani toimub! Elagu Sindi ja sintlased! Et asi oleks selge, me endiselt ei ela Sindis ja pole kunagi elanud. Aga Sindi on ilus linn ja ka meie sõidame laadale,” tegid Kadri ja Urmas hommikul ühismeedias oma postituse. Ja päeva lõppedes kinnitati veelkord: „Väga tublid korraldajad olete!”

Pärnakaid ja kaugemaidki laada külastajaid võis kohata üsna palju. Esimesena astus vastu Lembit Peetri, kes kirjutas raamatu „Eluratta pöördeid meenutades” ja ilmutas selle ilusas köites käesoleval aastal. Spordis maailma tippu jõudnud Lembit Peetri kirjeldab oma elulooraamatus läbielamisi nn “Русский мир-is”, mida praegu kogetakse Ukrainas. Aga ta kirjeldab ka oma elus võetud riske, sukeldumisi tundmatusse ja neist edukalt väljumisi. Ja ta kirjutab veel mõndagi muud kasulikuks teadmiseks. Võib vaid lisada, et kaheksakümnendatesse aastatesse jõudnud vanahärra on endiselt hea sportliku rühiga ja terava taibuga.

Menukast lastekirjanikust Kristina Ruderist on ka Külauudistes kirjutatud, aga täna võis teda palgest palgesse kohata Sindi laadal, vestelda ja osta autori autogrammiga raamatuid. Kirjanikuks saamise soovist andis tütarlaps märku juba lasteaias käimisel. Ta leiab, et lapsi kuulates võiksime neilt hoopiski palju rohkemat õppida. Huvitav on teada sedagi, et Ruder leidis elu mõtte alles kirjutama asudes.

Sindi linna 86. sünnipäeval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kirjanduse juurest tõmbas tähelepanu eemale Mall, taas pärnaks, keda huvitas väga Sindi ajalugu. Ta uuris, mis asjaolul, millal ja kelle otsusel istutati omapäraselt põnev kitsas kuuse allee Sindi lauluväljaku lähedale suunaga raekoja poole. Ei söandanud oma „tarkuses” hiilata ja soovitasin pöörduda kodulooliselt palju teadva Marko Šorini poole, kellel erakordne huvi Sindi ajaloo vastu. Arvatavalt on need kuused istutatud kusagil möödunud sajandi kuuekümnendatel.

Õigelt laadalt ei puudu poliitikute agitatsiooni telgid. Ühe telgi all peatudes pahandas kedagi erakonna meenete pildistamine ja kodanik ei suutnud oma häiritust endale jätta ning jagas arvamust päris kurjal toonil. Juhtub ka nii, et seal kus palju mitut sorti rahvast koguneb, on arusaamatused kergemini tulema. Aga muidu on laadarahvas ikka väga sõbralik, rõõmus ja lahke – eriti, kui nende kauba vastu huvi üles näidatakse.

Isuäratavalt mõjusid rasvased angerjad ja äsja küpsetatud croissantid, ostma ahvatlesid suured kirkalt punased maasikad.

Siis peatas mind keegi sõbralik naine ja ulatas mulle Head Uudised. Ajalehe nurgalt torkas esimesena silma TV7, millest olen varem korduvalt kuulnud, aga selle kanali telekava pole kunagi vaadanud. Logo alla on kirjutatud ’15 aastat’. Lehe lugemine avardab vaimset haaret. Teoloog Arne Hiiob kinnitab, et „Kõik teed ei viigi taevasse”. Küllap on ajaloohuvilisel huvitav lugeda sõjast Iisralis: „Räägime Iisraeli ajaloost ja infosõjast”. Julgustav on teada, et „Armastuses pole vägivalda!” Rubriigis „Noored” tekitab pildistajas huvi artikkel „Teekond koolikiusust fotograafiani”.

Enne lahkumist pidi muidugi unustama enda Ranna Rantšo tara juurde koduloomi uudistama. Ja siis keegi tuttav muretses, kas kontserdile ei jäägi. Võinuks jääda muidugi, sest kõik esinejad olid tasemel lauljad ja muusikud. Laat oli võimas ja järjest laienevalt nõnda suur, et mõni kaupmees pani müügileti kaugele väljapoole laada ala. Autode parkimine ummistas aga teid ja isegi haljasalade servi.

Ah jaa, ja veel. Laadal paluti täita sedel ja märkida ka telefoni number juhuks, kui loosiõnn naeratab ja õnnestub loosimisega võita hommikumantel. Õnnitlused võitjale!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap