Pärnu puuskulptuuripäevad lõpetati paadisõiduga

Toomas Altnurme ja tema abiline Mariliis Sorts Foto Urmas Saard
Toomas Altnurme ja tema abiline Mariliis Sorts. Foto: Urmas Saard

Reedel pärast viit nägi veel tööpäeva ja oma taiest lõpetamas kahte skulptorit. Rait Pärg toimetas sea juures ja Toomas Altnurme lükkas parajasti sulemehe saabumise hetkel mälupulka läbi tootemlooma pea ning tema abiline Mariliis Sorts tegi viimaseid pintslitõmbeid värvidega. Altnurme ütles, et Pärnus veedetud skulptuuripäevad on osa tema puhkusest ja varsti tuleb sõita tagasi Araabia Ühendemiraatidesse. Sealses ülikoolis õpetab ta maalimist, joonistamist ja skulptuuride valmistamise kunsti. Värviline tootem sarnaneb esmapilgul väga selle skulptuuriga, mis valmis 2003. aastal ja leidis koha Ranna pargi skulptuuride alleel. Siiski ei ole tegemist täpse koopiaga, mis vahetab välja ilmastiku oludes lõplikult näbrastunud skulptuuri, aga Altnurme lubas uue tootemi asetada täpselt samale kohale, kus seisis vana „Meele haardes”. Uuele loomtootemile pole ta veel nimetust leidnud, aga Altnurme soovib selle tööga juhtida tähelepanu meie ühismälu taastamise vajadusele.

Uudistajaid saabus Veenuse bastioni alale veelgi juurde. Kolmeaastane Adrian tuli koos vanaemaga. Temale meeldis kõige rohkem päikeseprillide taha varjuv siga. Keegi vanaproua oli Rait Pärja tööga samuti väga rahul, sest tema sõnul ei ohusta seda looma muidu väga nakkav sigade Aafrika katk.

Bluusilegend Üllar Kallau kitarripalad saadavad puuskulptuuridepäevade lõpetamist veel Foto Urmas Saard
Bluusilegend Üllar Kallau kitarripalad saadavad puuskulptuuridepäevade lõpetamist veel. Foto: Urmas Saard

Siis saabus Pärnu bluusilegend Üllar Kallau oma metalselt läikiva kitarriga, ega jõudnud ära imestada, et väike Adrian välimuselt temaga nii sarnane on ja istus ka ise pisipoisi kõrvale seaselga.

Seejärel tõstis Rait Pärg Adriani puu õõnsusesse, mille oli süvistanud Kallau. Oma tööd nimetas ta nimetusega Üraski kodu, sest puutüve välise külje jättis ta üraskite uuristustest puutumatuks.

Toomas Mitt oli päeval oma Uue Pärnu õuekoera valge puidukaitsega üle võõbanud ja sellepärast sellele toetumine polnud soovitav. Sama rea peal seisis ka soomlase Raimo Vahtera rebane, ainult Raivo Perandi väike elevant oli valinud endale teistest täiesti eraldi oleku. Nõnda jäeti kõik puidust loomakesed bastionisse turvateenistuse valvsa pilgu hoolde ja mindi vallikraavi silla juures ootavale paadile.

Paadisõiduga muulide vahele ja Sauga jõele lõpetati skulptuuripäevad. Muulide vahel tuli vastu loendamatu hulk merelt saabuvaid jahte ja kiirkaatreid, mis panid vana kakuaami tüüpi paadi mõnusalt õõtsuma. Üllar mängis mõtisklevaid bluusilugusid. Rõõmsad tervitused mööduvatelt alustelt; vaated linnale, muulidele, supelrannale, kaugusest paistvale Weekend kontserdi 26 m kõrgusele pealavale, vastu poordi pritsmeteks pihustuvad lained ja palju muud ergastas väsitava töönädala lõpus kogu paadiseltskonda.

Urmas Saard