Rannarada avas Sindis traditsioonilise suvemuusika kontsertide sarja

Täna keskpäeval esines pereansambel Rannarada üle tunni kestva kontserdiga Sindi Konsumi supermarketi esisel platsil.

Ülle Jantson ja Jaano Martin Ots Foto Urmas Saard
Ülle Jantson ja Jaano Martin Ots. Foto: Urmas Saard

Juba aastaid on Sindis tavaks korraldada augustis suvemuusika kontserte kõige käidavamates kohtades. Tänavu tegi otsa lahti Rannarada. Pereansambli täiskoosseisus osalevad võimaluse korral Ülle Jantson erinevate akordionite, kandle ja flöödiga, Jaano Martin Ots isesuuruste kitarridega, Marta-Lotta Kukk viiulil, Anna-Loore Ots lauljana ning Jaan-Jakob Ots on samuti üks väike laulupoiss. „Pillimänguni läheb noorhärral veel pisut aega,“ selgitas Ülle, kelle osaks on kogu pereansambli juhatamine. Paraku sedakorda pidi rahvamuusikat armastav kuulajaskond leppima pere kahe vanema liikmega, sest nooremad olid hõivatud muude tähtsate tegemistega.

Muusikaline kava koosnes rahvamuusikast, mida Viljandi kultuuriakadeemia koolkond on hakanud nimetama ka pärimusmuusikaks, samuti kuuldi rahvalikke süldilugusid. Kuna vahetult enne kontserti käidi mitmel Eestimaa saarel ja tehti meresõite, valiti lugusidki reisielamustest kantult. Alustati looga suviselt Havailt, jätkati palaga Kihnu saarelt. Muidugi olid oodatud muusikalisteks mõteteks naise ja mehe vahelised vastastikused tõmbed. „Kas on Sul meeles veel?“ on merelaul armastusest. Viis pärineb Soomest ja sõnad eestistanud Linda Viiding. Laulu on esitanud Kihnu Poisid, aga suurepäraselt kõlas ka Ülle ja Jaano Martini pillide saatel. :,: Kas on sul meeles veel kui laevalael :,: ; :,: mul laulsid tasa ja kõlas kaasa kui tantsukutse eemalt pillihääl.:,: ; :,: Ma mäletan see oli lõikuskuul,:,: ; :,: kesk lainte koha ja mere müha Sa mulle punastades andsid suud.:,: Need olid vaid esimesed korduvad read, kuid laul oli väga pikk. Just samasugune nagu kõik teisedki rahvalaulud on ammustel aegadel olnud. „Sada aastat tagasi ja veelgi varem lauldi ikka kõik lood, mis räägitud pidid saama, lõpuni südamelt ära,“ jutustas Ülle laulu lõppedes.

Liivia leiab endale tantsupartneri Foto Urmas Saard
Liivia leiab endale tantsupartneri. Foto: Urmas Saard

Ülle ja Jaano Martini vaieldamatu lemmik on Kukerpillid, keda Untsakad, Väikeste Lõõtspillide Ühing ja teised nooremad samuti järgivad. Seepärast esitati valssi, mis oli kokku põimitud Kukerpillidelt ja Pakri saarelt saadud loost.

Selle valsi ajaks oli Liivia maasikate, kurkide ja muu põllusaaduste kauplemise kõrval asuval turul lõpetanud ja tõstis tantsusammul kaubakaste autosse. Järgmisena haaras tantsule pesukausiga majast väljunud vanahärra. Tantsumemm leidis endale teisegi partneri ja mõlemad lennutasid jalgu parkla asfaltil.

Kahe muusiku peale oli ühes 7 instrumenti. Üllel oli akordion, karmoška, väikekannel, plokkflööt. Viimast siiski sedakorda ei kuuldud, sest niigi läks kavandatud aeg tublisti üle. Aga loodetavasti kuuleb näiteks Ülle enda loodud flöödilugu „Nipet-näpet“ mõnel järgmisel esinemisel. „Meil on kavas alati rohkem lugusid ja alati vaatame publiku pealt, milliseid lugusid võtta või mida jätta,“ ütles Ülle pärast lõppu. Põnevad on ka Jaano Martini kitarr, ukulele ja baglama. Baglama on väga väike traditsiooniline kreeka kitarri moodi instrument, pisike “bouzouki”.

Järgmistel pühapäevadel esinevad trio “Mix” ja linetantsutrupp “Mia” ning Kuu rahvatantsu sega- ja naisrühm.

Urmas Saard