LEGENDAARSE KALLIGRAAFI VILLU TOOTSI EKSLIIBRISTE NÄITUS RAHVAÜLIKOOLIS

Villu Tootsi eksliibriste näitus rahvaülikoolis. Foto: Aksel Lõbu / Tartu Rahvaülikool

Tartu Rahvaülikooli kunstikeskuses on 16. aprillist 8. septembrini avatud Villu Tootsi eksliibriste ehk kunstipäraste raamatuomanduse viitade näitus. 11 tahvlil on valik Tootsi töid aastatest 1963 kuni 1989. Näitust saab tasuta vaadata kunstikeskuse fuajees, Vaksali 7, maja lahtioleku aegadel.

Külalisteraamatu tiitelleht Merike Tamme sulest. Foto: Aksel Lõbu / Tartu Rahvaülikool

Villu Toots (1916 – 1993) oli eesti tuntuim kalligraaf ja kirjakunsti õpetaja, kes pani aluse kirjakunsti koolile, mis on põlvkondade viisi kasvatanud uusi kalligraafe. Tema tööd olid tuntud ka rahvusvaheliselt ja tema sulest on ilmunud mitmed olulised kirjakunsti õpikud.

Oma hariduse sai ta Pallase kunstikoolis maalijate Aleksander Vardi, Kaarel Liimandi ja graafikute Arkadio Loigo ning Roman Vaheri käe all. 1965. aastal asutas Villu Toots Tallinna Kultuuriülikoolis Kirjakunsti kooli, mille õpe kestis kolm aastat. Tema tööd jätkas 1983. aastast Heino Kivihall, kes omakorda andis kalligraafiastuudio juhendamise 2018. aastal edasi oma õppijale Anu Karjatsele.

Näituse saamisloost

Anu Karjatse loodud tutvustus näitusel. Foto: Aksel Lõbu / Tartu Rahvaülikool


Tegemist on näitusega, mis peaaegu kadus ajaloo prügikasti, sõna otseses mõttes. Need tööd leidis üks noorhärra Tallinnas prügikasti kõrvalt ja otsustas need viia Pärnusse tuntud ekslibristi ja bibliofiili Olaf Esna juurde. Kui Esnat külastas Anu Karjatse, siis pakkus Esna neid talle vaatamiseks. Karjatse sorteeris ja uuris töid ja tulemuseks oli see näitus.

Näitus on laenuks Tallinna Rahvaülikoolilt. Tartu ja Tallinna rahvaülikoolid on sel õppeaastal hoogsalt näitusi vahetanud, Villu Tootsi looming on hetkel neljas näitusevahetus.

Gooti kirjas näituse tutvustuse on teinud Anu Karjatse, kes lisaks Tallinna Rahvaülikoolis kalligraafiastuudio õpetamisele juhendab sel kevadel Tartu Rahvaülikoolis illumineeritud rooma suurtähte tegema. Külalisteraamatu tiitellehe on teinud Villu Tootsi õppija ja Tartu Rahvaülikooli peensule kalligraafia õpetaja Merike Tamm.

Villu Tootsi otseseid ja kaudseid mõjutusi näeb ka Tartu Rahvaülikooli kalligraafiavaimustuses, seda on õpetatud kooli algusaegadest 1980ndate lõpust. „Tänaseks on ligi paarkümmend aastat koolis tegutsenud Pille Tammela kirjakunstistuudio, Merike Tamm õpetab peensule ja Julia Paštšuk pintselmarkeri kalligraafiat ning meil on rõõm korraldada Anu Karjatse töötuba,” ütleb Aksel Lõbu, Tartu Rahvaülikooli kommunikatsiooni- ja IT-juht.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga