MÕTTEID AIAST⟩ KAS TAIMEDEL ON TEATUD INTELLIGENTSUST?

Repliik

Kas taimedel on teatud intelligentsust. Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

„Kui ma vaatan oma aia õunapuid ja viljapõõsaid, lilli ja umbrohtu, siis tekib tahtmatult küsimus: Kas neil on ka teatud intelligentsust?

Joosep Tammo

Klassikaline intelligentsuse definitsioon ütleb, et intelligentsus on üldine vaimne võimekus, mis hõlmab loogiliste järelduste tegemise võime, planeerimisvõime, ülesannete lahendamise võime, abstraktse mõtlemise võime, mõistetest ja keelest arusaamise võime ja õppimisvõime,” arutleb filosoofia õpetaja Joosep Tammo käesoleva nädal mõtiskluses.

kõik taimed võtavad vastu signaale neid ümbritsevast keskkonnast – valguse, niiskuse ja raskusjõu näol

Tundub, et tegemist on väga inimkesksete või mõnel juhul loomadele omistatavate omaduste grupiga. Kui me defineeriksime intelligentsust aga lihtsalt võimena lahendada probleeme ja õppida senisest, siis on taimed vägagi intelligentsed, leiab Itaalia botaanik Stefano Mancuso. Ta on muide spetsialiseerunud neurobioloogiale ja taimedele. Botaanik leiab, et kõik taimed võtavad vastu signaale neid ümbritsevast keskkonnast – valguse, niiskuse ja raskusjõu näol. Vastavalt signaali laadile teevad nad eluks vajalikke otsuseid oma toitumise, rivaalide ja kahjurite suhtes. Mancuso järeldab, et nad “kalkuleerivad”, milline lahendus oleks nende püsimisele kõige otstarbekam. See ei tähenda siiski, et taimedel oleks nagu inimestel või loomadel mingi aju. Selline analoogia oleks vale. Taimed saavad hakkama ilma ajuta. Aga nende ühine liigiline intelligentsus võib meis siiski segadust tekitada.

Taimedel pole ajufunktsioonid teistest keha funktsioonidest lahutatud

Vastandina inimestele või loomadele ei kontsentreeru nende intelligentsus teatud kindlasse organisse vaid jaotub üle keha. Sellel ei ole mingit konkreetset juhtimiskeskust ja vastuvõetavad informatsioonid ei vaja pikki närviahelaid, et signaale edastada. Need signaalid ei pea jõudma õigel ajal õigesse kohta. Need signaalid on nii öelda vahetult antud. “Taimedel pole ajufunktsioonid teistest keha funktsioonidest lahutatud.” Need on olemas igas üksikus rakus, leiab Stefano Mancuso oma raamatus “Die Intelligenz der Pfanzen” 2015, Kunstmann. Niisiis vaadakem oma aedu ja parke ka selle pilguga! Seal on võibolla rohkem intelligentsust kui võiksime arvata.

Allikas: Mõtteid aiast: (1) Kas taimedel on intelligentsust?