KÄESOLEVAL NÄDALAL TÄHISTATAKSE RIIGIMEHE AKELI 150. SÜNNIAASTAPÄEVA

Eesti Pank annab riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäeva auks välja hõbemündi. Pressiteated: Eesti Pank

Mihklikuu viiendal päeval täitub 150 aastat riigimehe Friedrich Karl Akeli sünnist. Tema auks vermitud hõbemünti esitletakse 2. septembril Eesti Panga majas (kutsetega), kust minnakse edasi Roosikrantsi tänavale. Reedel kogunetakse Metsakalmistule ja pühapäeval, 5. septembril külastatakse suurmehe koduvalda Viljandimaal. Esitletakse Priit Rohtmetsa monograafiat Friedrich Akelist.

Neljapäeval esitlusele ja müüki tuleva hõbemündi kujundas Kristo Kooskora, kes igapäevase kujundajatöö kõrval tegutseb Kooskora arhitektuuripärandi uurija ja juhendajana Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonnas. Ta on lõpetanud Tartu Kunstikooli ja omandanud magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias muinsuskaitse ning konserveerimise erialal. Mündil ühel küljel on fragment Friedrich Karl Akeli portreest, teisel küljel riigivapp ja tema allkiri Eesti lipu taustal. Meenemündid kehtivad maksevahendina üksnes käibele lastud riigis, aga need polegi mõeldud ringluse jaoks, vaid kogumiseks ja kinkimiseks. Ühe mündi nimiväärtus on 15 eurot ja ostu hind 45 eurot. Korraga võib soetada kuni kolm münti. Mündi tiraaž on 3000.

10 aastat tagasi, Akeli 140. sünniaastapäeval andis Omniva välja Lembit Lõhmuse kujundatud klassikalist tüüpi postmargi.

Pärast mündi esitlust minnakse Roosikrantsi tänaval asunud Akeli kodumajale kinnitatud mälestustahvli juurde, kuhu asetatakse lilled ja süüdatakse küünlad.

Friedrich Karl Akeli mälestustahvel Roosikrantsi 10 majaseinal. Foto: Tallinna linnavalitsus

Reedel, 3. septembril, kell 11.00 oodatakse kõiki Tallinna Metsakalmistul asuva riigivanemate kenotaafi juurde, et asetada riigivanem Friedrich Karl Akeli nime ette lilled ja süüdatud küünlad. Kohal on lipuvalve. Meenutavalt olgu öeldud, et alles tänavu 3. juulil kutsus MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum kaasteelisi ja sõpru sama kenotaafi juurde mälestama haudadeta riigivanemaid Friedrich Karl Akelit, Jaan Teemanti ja Jaan Tõnissoni, kes hukkusid 80 aastat tagasi KGB poolt mõrvatutena.

Pätsi muuseumi juhatuse liige Tiina Saksakulm annab teada, et pühapäeval, 5. septembril sõidetakse Tallinnast Viljandi maale Mulgi valda. Kell 11.30 toimub mälestushetk Akeli sünnikohas Nosi karjamõisas. Tund hiljem korraldab riigikantselei Halliste põhikoolis „Eesti riigijuhid 1918–1940/1944“ sarjas ilmunud Priit Rohtmetsa monograafia “Friedrich Akel – silmaarst, diplomaat ja riigimees” esitluse. Seegi sündmus on üksnes kutsetega külalistele.

Kell 14.00 toimub Halliste surnuaias Akeli perekonna renoveeritud hauaplatsi ja riigivanemale pühendatud kenotaafide pühitsemine.

Friedrich Karl Akeli kohta leiab selgitavat materjali siit.

Urmas Saard

Samal teemal:

HÕBEMÜNT FRIEDRICH KARL AKELI 150. JUUBELIAASTAPÄEVA AUKS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap