HÕBEMÜNT FRIEDRICH KARL AKELI 150. JUUBELIAASTAPÄEVA AUKS

Eesti Pank annab riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäeva auks välja hõbemündi

Eesti Pank annab 2. septembril välja hõbedast meenemündi, mis on pühendatud riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale. Akel oli arst, diplomaat, välisminister ja riigivanem. Tema juhitud valitsuse üks saavutus oli riigi rahandusliku olukorra kindlustamine.

Eesti Pank annab riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäeva auks välja hõbemündi

Hõbemündi kujunduse autor on Kristo Kooskora. Münt vermiti Leedu rahapajas. Mündil näeb fragmenti Friedrich Karl Akeli portreest ja tema allkirja Eesti lipu taustal.

Kuna koroonaleviku risk on kõrge, siis postkontorid ja Eesti Panga muuseumipood meenemünti ei müü. Mündimüük algab Omniva e-poes neljapäeval, 2. septembril kell 13. Üks ostja saab korraga soetada kuni kolm münti ja münte broneerida ei saa. Ühe mündi hind on 45 eurot, nimiväärtus 15 eurot. Mündi tiraaž on 3000. Samaaegselt müügi alustamisega toimub meenemündi esitlemine Eesti Pangas. Osalemine kutsetega.

Eesti Pank annab riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. juubeliaastapäeva auks välja hõbemündi

Mulgimaal 5. septembril 1871 sündinud Friedrich Karl Akel oli Eesti riigivanem, välisminister ja diplomaat, õppinud arstiks ja pidanud silmaarsti elukutset. Akel oli Eesti riigivanem 26. märtsist 16. detsembrini 1924. Akel oli kogu elu ühiskondlikult aktiivne. Ülikooli ajal kuulus ta Eesti Üliõpilaste Seltsi ja 1906. aastal Korporatsioon Fraternitas Estica asutaja ning auvilistlane. Hiljem Tallinnas elades ja töötades oli ta mitme erineva seltsi esimees, linnavolikogu liige ja esimees, samuti Tallinna Krediitühistu esimees ning EELK konsistooriumi ilmalik asepresident. Akel oli ka Eesti Olümpia Komitee esimees. Friedrich Akel oli kolm korda välisminister ja diplomaadina töötas Rootsis, Saksamaal, Hollandis. Nõukogude okupatsioonivõimud vahistasid Akeli 1940. aastal ja hukkasid ta 1941. aasta suvel teadmata kohas.

KU päevatoimetaja