EESTI VALIS KUUENDA PRESIDENDI

Alar Karis üsna vahetult pärast Eesti Vabariigi presidendiks valimise järel esimesel pressikonverentsil Riigikogu Valges saalis. Foto: Marko Šorin

Tänase Riigikogu erakorralise istungi presidendivalimiste teise vooru tulemusena anti Eesti Rahva Muuseumi direktori Alar Karise poolt 72 häält, millega sai temast riigi kuues president, taasiseseisvunud Eesti Vabariigi viies president.

Valituks osutumiseks vajas presidendikandidaat Riigikogu liikmete kahekolmandikulist häälteenamust, seega vähemalt 68 liikme toetust. Võrreldes esmaspäevase esimese vooruga anti järgmisel valimisel Karisele üheksa häält rohkem.

Täna jagati välja 80 hääletussedelit, sama palju oli ka hääletuses osalejaid. Märgistamata hääletussedeleid lasti valimiskasti kaheksa. Kehtetuks ei tunnistatud ühtegi sedelit.

EKRE 19 saadikut jätsid hääletussedelid välja võtmata. Haigestumise tõttu jäid hääletamisest kõrvale Helir-Valdor Seeder Isamaast ja Siim Kallas Reformierakonnast.

Alar Karis üsna vahetult pärast Eesti Vabariigi presidendiks valimise järel esimesel pressikonverentsil Riigikogu Valges saalis. Foto: Marko Šorin

Riigikogu liige Marko Šorin (Keskerakond) lausus pärast valimistulemuse teatavaks saamist, et Alar Karis on läbinud eelvalikud ning osutus nõndaviisi täiesti õigustatult demokraatlikuks presidendi kandidaadiks. „Seega oleks demagoogiline väita, et sõelal oli vaid üks kandidaat.” Šorin selgitas, et parteid ei vali endale ülemust, vaid Eesti rahva presidenti. „Karis on olnud rektori, riigikontrolöri ja muuseumi juhi ametis, tegu on molekulaargeneetiku ja arengubioloogia tippteadlasega maailmas. Kui keegi väidab, et selline kandidaat ei sobi, siis kes üldse sobiks?”

Alar Karis annab ametivande 11. oktoobril.

Urmas Saard