KORTERITURUL KÄIS ESIMESEL POOLAASTAL VILGAS KAUPLEMINE

Illustreeriv pilt. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Maa-ameti andmetel tehti 2021. aasta I poolaastal 13 063 korterite ostu-müügitehingut, mis on kolmandik rohkem kui aasta varem samal ajal. Tehingute koguväärtus oli 1,15 miljardit eurot ja rahalist kapitali oli kaasatud ligi poole võrra rohkem kui mullu I poolaastal.

Tehingute hüppeline kasv tuleneb osaliselt eelmise aasta sama aja madalast võrdlusbaasist, mil koroonakriisi algus tingis ostuotsuste edasilükkamise. Samas kasvas tehingute arv 5% ja koguväärtus 11% ka mullu II poolaastaga võrreldes. Eelnev kinnitab, et 2021. aasta I poolaasta oli korteriomandite turul väga aktiivne. Aktiivseim on korterite turg jätkuvalt Harju- ja Tartumaal (üle 100 tehingu 10 000 elaniku kohta), samuti Pärnumaal ja Ida-Virumaal (ligi 100 tehingut 10 000 elaniku kohta), kõige vähemaktiivsem saartel (alla 40 tehingu 10 000 elaniku kohta).

Korteriomandite ruutmeetri mediaanhind oli 1606 eurot, eelmise aasta I poolaastaga võrreldes oli kasv 8%. Tehinguhindade mediaan oli 76 000 eurot, kasv aastaga 6%. Hinnakasv on toimunud nii uute korterite segmendis, kuid veelgi enam järelturul. Kui piirkondlikke erisusi mitte arvestada, siis 2021. aasta I poolaastal võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvas järelturu korterite mediaanhind 22% ja uute korterite 11%. Mitmed maakonnad näitasid protsentuaalselt suuri muutuseid mediaanhindades (üle 30%), kuid võrdlusbaasi piiratuse tõttu ei saa sellest teha statistiliselt usaldusväärseid järeldusi. Järelturu korterite mediaanhind oli 2021. aasta I poolaastal 1382 ja esmamüükidel 2392 eurot ruutmeeter.

Tähelepanuväärne on, et kui aasta eest tehti iga neljas korteritehing uue korteriga, siis tänavu I poolaastal oli uute korterite osatähtsus viimaste aastate üks madalaim – 18%. Uute korterite müügi taandumise põhjus võib olla pakkumiste vähenemine, mis suunas ostjad järelturule, kus suurenenud nõudlus võis olla üks hinnakasvu põhjustajaid.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap