XVI HIIU FOLK MOODUSTAS KAMMERLIKU TERVIKU

Hiiu Folk Kassari kiigeplatsil, laupäeval. Foto: Hiiu Folk

Pühapäeva õhtul lõppes XVI Hiiu Folk Jaak Johansoni mälestuskontserdiga Kärdla kirikus.

Hiiu Folgi korraldaja Astrid Nõlvak rääkis, et ühe festivali vahele jäämise tõttu tekkis kontserdipaikades eriline energia.“ „Mul on väga suur tänu südames selle eest, et ehkki on olnud väike koroonahirm, tuldi kokku ja rõõmustati koos meiega ning oldi väga tänulikud, et saab üle pika aja jälle üksteist näha, koos olla, koos laulda ja tantsida, kuulata head muusikat ja kallistada,“ selgitas Nõlvak.

Sama kinnitas Curly Stringsi laulja ja viiuldaja Eeva Talsi, kellele tundub, et inimesed on iseäranis näljased just festivalide järele: „Inimesed tahavad pikemat formaati, kus on mitu bändi ja on palju sõpru ja tuttavaid koos. Kõik täiega naudivad.”

Talsi arvates on Hiiu Folk perefestival, kuhu võiks tulla perega mitmeks päevaks. „Siin pole ainult hea muusika – on matkad ja põnevad õpitoad ja muid tegevusi.“

Koos Estonian Voicesega esinenud Kadri Voorand kiitis Hiiumaa erilist õhkkonda: „Siin ei kiirustata kuskile. Saarel tekib teistmoodi rahu ja eemalolek, mis lubab pisut enam sisse lasta unistust ja vaba mõtet, mida muusika ju äratab.“

Koos Celia Roosega esinenud organist Ene Salumäe tõi välja Hiiu Folgi kammerlikkuse ja perekondlikkuse. „Hiiu Folk on hoomatav tervik,“ lausus Salumäe. „Siin tundsin, et saan omas rütmis hingata ja suudan hallata, mis ümberringi toimub, osaleda programmis ja seejuures leida piisavalt aega suhtlemiseks paljude rõõmsate tuttavate inimestega, ilma et peaks suhtlemise aega varastama ummisjalu ürituselt üritusele tormates.“

Kokku esines festivali nelja päeva jooksul 44 muusikalist koosseisu, korraldati 11 õpituba ja kolm loodusretke

Kokku esines festivali nelja päeva jooksul 44 muusikalist koosseisu, korraldati 11 õpituba ja kolm loodusretke, lisaks toimusid kohtumised Anu Raua ja Tiit Leitoga ning näidati filmi ja vaadati näitust, toimus hommikuvõimlemine, emade ja beebide võimlemine ning beebimassaaž, külas olid Kinobuss ja keskkonnaameti telk, lastega tegeleti lastepesades.

Teist festivali järjest avati Hiiu Folk Sõru paadikuuris, kus esinesid Puuluup, Riffarrica, Duo Ruut, Antsud jt. Enim publikut tõid põhilisse peopaika Kassari kiigeplatsile kandlevõlur Soomest Ida Elina, Curly Strings, Justament, Svjata Vatra koos Rute Trochynskyiga ja Ukraina naiskooriga Žurba ning Estonian Voices. Veel esinesid seal Mari Kalkun, PásztorHóra Ungarist, Olavi Kõrre, Rembetes ja Tõnu Oja, Banga ja Kokle Lätist, Tintura ja Arno Tamm jpt.

Muusikalised elamused sündisid ka väikestes paikades: Suuremõisa lossis musitseerisid Sunniva Brynnel ja Jon Samuel Lundström Rootsist, Kassari kabelis andsid hinge mineva kontserdi Krista Citra Joonas ja Kristjan Üksküla. Ruhnu lugusid ja laule tutvustasid Orjaku külamajas Lee Taul, Sänni Noormets, Karoliina Kreintaal ja Kairi Leivo.

Festivali loodusretked viisid Sõruotsa küladesse, paadiga Heinlaiule ning koos loomaaia direktori Tiit Maraniga Kalestesse.

Tänulikke õpilasi leidsid töötoad. Veljo Tormisele pühendatud õpitoas lauldi Celia Roose eestvõttel ja Kaika Kuuri osavõtul regilauluainelisi koorilaule ning esitati neid hiljem publikule. Karmoškat õpetasid Kaisa Kuslapuu ja Kadri Lepasson, edasijõudnutega jagasid pillilugusid Curly Stringsi liikmed ning Sunniva Brynnel ja Jon Samuel Lundström. Väikekannelt õpetas Tuule Kann, eesti rahvajuttude juurde juhatas Piret Päär. Kassari kiigeplatsil õpetati kreeka tantse Olavi Kõrre ja Rembetese saatel, läti tantse õpetasid noored ansamblist Kokle. Valter Parve tutvustas hubase Kassari rahvamaja õuel ilmakuulsa laulu „La Paloma“ arvukaid variante ning aitas meelde tuletada salmikulaule, hiiu kandle põnevasse maailma juhatasid Puuluubi mehed Ramo Teder ja Marko Veisson.

Traditsioonilisel kirikukontsertide päeval musitseerisid Shabat Quartet, Celia Roose ja Ene Salumäe, Heinavanker ning Tuli Taevast ja kammerkoor Credo.

Festivali lõpetas meie seast lahkunud Jaak Johansoni mälestuskontsert, mis tõi Kärdla kiriku publikut pilgeni täis. Alates esimesest festivalist Hiiu Folgiga kaasa mõtlemas ja laulmas olnud Jaaku meenutasid Paul-Eerik Rummo, Tiit Maran, Ave Alavainu ja Kata-Riina Luide. Jaagu laule ja laule Jaagule esitasid Kärt, Ants ja Mart Johanson, Tõnis Mägi, Mari Kalkun, Märten Kross, Krista Citra Joonas, Kristjan Üksküla, Jaak Tuksam, Riho Sibul, Ain Agan, Mirt Mägi, Sundari Lüllmann, Celia Roose, Ene Salumäe ja Astrid Nõlvak.

Järgmine, XVII Hiiu Folk toimub 21.–24. juulil 2022.

KU päevatoimetaja