ANTTI PAALANEN LIIGUB TEISELT KIRSIMÄELT KAEVUMÄELE

Fotogalerii

Antti Paalanen teise Kirsimäe laval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

XXVIII Viljandi pärimusmuusika festivalil astus üles Soome moodsa pärimusmuusika käilakuju Antti Paalanen, kes on olnud aastaid tuntumaid nimesid Soome praegusaegses pärimusmuusikas.

Muusik ja helilooja loob oma muusikat diatoonilisel akordionil, mis on viimase sajandi Soome pärimusmuusika levinumaid instrumente. Teda tuntakse orgaanilise esitusstiili, uute tehniliste võtete ja ekspressiivsete kõlapiltide poolest, mis laiendab lõõtspillimuusika žanriampluaad.

Ühe-mehe-bändina tekitab ta üheaegselt bassi, harmooniat, meloodiat, vokaali ja rütmi

Paalaneni loomingus hingavad mängija ja akordion sama õhku ja mõlemast õhkub sarnast energiat. Ühe-mehe-bändina tekitab ta üheaegselt bassi, harmooniat, meloodiat, vokaali ja rütmi. Tulemusena pääseb valla hiiglaslikult pulseeriv helisein, milles võimatu eristada, kas helisid tekitab akordion või muusik.

Paalanen on tahtnud alati tuua lõõtspilli tänapäevasesse tantsumuusikasse. Ta proovib leida viise, kuidas tekitada muusikariistaga samasugust kõlalist väge, mida nüüdse popmuusika kuulajad ootavad. Paalanen ühendab meloodiad tehnorütmi ja metal-muusikale omase uriseva vokaalile sarnaneva kurgulauluga.

Antti Paalaneni kuuleb teist korda esinemas laupäeval Kaevumäel.

Urmas Saard

Samal teemal:

HARTWIN DHOORE SULATAS KUULAJATE HINGESID EESTIKEELSE JUTUGA

XXVIII VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVAL TÕMMATI KÄIMA KAEVUMÄEL

PÄRIMUSKULTUURI AUHINNA „TEOTUGI“ PÄLVIS TARMO NOORMAA

Piltuudis: PÄEV ENNE VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI ALGUST