TALLINN PANUSTAB KOSMOSETEHNOLOOGIASSE

ESTCube-1 lennumudel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tallinn liitus Euroopa Kosmoseagentuuri projektiga, mis avab kohalikele ettevõtetele uusi võimalusi kosmosevaldkonnas tegutsemiseks ning inspireerib noori õppima loodus- ja tehnikateadusi.

Linnavolikogu nõustus tänasel istungil Tallinna osalemisega projektis „Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubaatori tegevuse toetamine aastatel 2022-2025“ ning selle finantseerimisega järgmisel neljal aastal iga-aastaselt kuni 50 000 euro ulatuses.

Tallinna linnavolikogu innovatsioonikomisjoni esimehe Andres Kollisti sõnul võib projekt tunduda esmapilgul arusaamatuna, kuna Eesti ja kosmose uurimine ei pruugi liiga hästi kokku kõlada. „Siinkohal tuletan meelde, et meil on ju tudengisatelliidid, Tartu Ülikoolis on kosmose- ja kaitsetehnoloogia professuur,“ märkis Kollist.

„Antud projekti juures on olulised mitu asja. Esiteks see, et kosmose uurimine, kosmosetehnoloogia kasutamine ei tähenda sugugi ainult kosmoses lendamist. Maalähedase kosmose uurimisel ja kasutamisel toimub suurem osa tegevusi maal. Nii ka selle projekti puhul. Teiseks on oluline, et Tallinna strateegiakeskus saab suurepärase innovatsiooni edendava koostöökogemuse Tartu ja Tallinna teadusparkide ja -asutuste, ülikoolide ja KredExiga. Peamisem on aga see, et taolised projektid soodustavad kõrgtehnoloogilisi investeeringuid ja pakuvad põnevust ning innustust noortele, et õppida reaal-, tehnika- ja loodusteadusi,“ selgitas Andres Kollist.

Projekti eesmärgiks on järgmise nelja-aastase lepinguperioodi jooksul võtta vastu Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatorisse Tallinnas kaheksa kosmosetehnoloogiate või -andmete väärindamisega tegelevat iduettevõtet.

Projekti hoidjaks määrati Tallinna strateegiakeskus ning projektiga seotud lepinguid ja muid vajalikke dokumente volitati Tallinna linna nimel kooskõlastama ja allkirjastama ettevõtlust ja innovatsiooni koordineeriv abilinnapea ning linnakantsler.

KU päevatoimetaja