AVATUD TALUDE PÄEVALE OSALEJAID REGISTREERITAKSE ESMASPÄEVANI

Suunav teeviit avatud talude päevale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on avatud talude päeva registreerimistähtaja pikendamine iga-aastane nähtus – osa talupidajaid ja maaettevõtjaid vajab veidi enam kaalumisaega. Avatud talude päev toimub tänavu 25. juulil.

Maaeluministeerium pikendab seitsmendale üleriigilisele avatud talude päevale talude registreerimist 10. maini, et kõik soovijad jõuaksid ennast kirja panna.

„Sel aastal on talude registreerimine avatud talude päeval osalemiseks olnud tagasihoidlikum, mis ka mõistetav, kuna olukord on jätkuvalt ebakindel ning teadmatus suviste ürituste toimumise kohta siiski veel püsib,“ lausus Kruuse.

Praeguseks on talusid avatud talude päeval osalemiseks registreerunud kõikidest Eesti piirkondadest, ettevaatlikumad ollakse Lääne-, Saare-, Jõgeva- ja Järvamaal.

Põllumajandusuuringute Keskuse maaelu võrgustikutöö osakonna juhataja Reve Lamburi hinnangul on seniste registreerunute seas märgata uusi tulijaid umbes samas suurusjärgus nagu varasematel aastatel ehk kolmandik.

„Sarnaselt varasematele aastatele on tegevusvaldkondade valik väga lai ning näitab jätkuvalt maaelu mitmekesisust: on loomi, joogi- ja söögitootmist, ilu- ja maitsetaimeaedu, kunsti ja käsitööd, muuseume ja põnevaid tegelusi,“ selgitas Lambur.

Avatud talude päeval esimest korda osalevatel ettevõtetel soovitatakse vaadata läbi veebiseminarid või vähemalt sirvida ettekandeid, mille lingid on saadaval avatud talude veebilehelt.

Registreerimisel peab talu olema hoolikas kaardil oma asukohta määrates. Samuti peab varuma kannatust talu avalikule veebilehele ilmumiseks, sest enne avalikustamist kontrollitakse kõik andmed üle.

Avatud talude päeval osalemiseks tuleb talu või põllumajandustootmine registreerida avatud talude veebilehel www.avatudtalud.ee/et/talule. Registreerimisel palutakse kindlasti teada anda, kas talu on avatud lisaks pühapäevale ka laupäeval. Avatud talude päeva põhipäev on pühapäev, 25. juuli ning sel päeval on külastajatele avatud kõik registreerunud talud.

Mullu oli üle Eesti avatud 281 talu, kuhu tehti nädalavahetusel kokku üle 213 000 külastuse. Tegu oli avatud talude päeva külastusrekordiga.

KU päevatoimetaja