RAKKES ALUSTAB TÖÖD UUT TÜÜPI POSTIAUTOMAAT

Postiautomaat Tõstamaal. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänasest alustab tööd Rakke uus postiautomaat. „Panime sellest kokku lühikese uudisartikli, kus tutvustame postiautomaadi võimalusi ja pilootprojekti plaane,” selgitab Mattias Kaiv, Omniva kommunikatsiooniosakonna meediasuhete juht.

Automaat on kaunistatud kohaliku kihelkonnamustrite triibuga ning asub aadressil F. R. Faehlmanni tee 15, Rakke alevik, Väike-Maarja vald, Lääne-Viru maakond. Rakke automaadist veel pilti jagada ei ole, aga Külauudiste kasutuses on foto samasugusest automaadist Tõstamaal. Ühtekokku paigaldatakse Eesti Posti pilootprojekti käigus üle riigi tosin postiautomaati.

Esimese sammuna saab F. R. Faehlmanni teel asuvast Rakke postiautomaadist kätte e-poodidest tellitud kaupa – valides kauba kättesaamiskohaks Rakke postiautomaadi. Nagu juba tuttava pakiautomaadi puhulgi, tuleb paki automaati saabumisel kliendile SMS-sõnum, milles on kirjas uksekood. Kood tuleb sisestada automaadi klahvistikul ja nii saabki klient oma paki kodu lähedalt mugavalt kätte. Automaat on kasutatav 24 tundi päevas seitsmel päeval nädalas.

Postiautomaat on masinana lihtsam kui suured pakiautomaadid linnades ning tal ei ole küljes makseterminali ega muid lisasid. See tähendab, et piloodi ajal ei saa postiautomaadist kätte kaupasid, millel on lunatasu (kauba eest tasutakse selle kättesaamisel) või kokkuleppega, et postikulu maksab saaja kauba kättesaamisel. Neid kaupasid saab küll postiautomaati tellida, kuid piloodi ajal toob postikuller need tellijale koju kätte. Selleks võetakse saajaga ühendust ning lepitakse kokku paki üleandmise aeg ja koht.

Järgmise sammuna plaanitakse automaadid avada kasutamiseks kohalikele ettevõtjatele. Kõigi eelduste kohaselt peaks see juhtuma lähinädalatel – täpne aeg sõltub automaatide tootja poolt tehtavast tarkvaraarendusest, mis luuakse just nimelt postiautomaatide avatud võrgu jaoks.

Postiautomaatide pilootprojekti raames paigaldatakse Eestisse 12 automaati, neist viis Lääneranna valda Virtsu, Varbla, Koonga, Kõmsi ja Lõpe asulatesse. Ülejäänud seitse automaati paigaldatakse mujale üle Eesti (Tõstamaa, Veriora, Kolga-Jaani, Võhma, Rakke, Roobuka, Luunja). Kõigis asukohades testib ettevõte teenuste osutamist, et õppida koos omavalitsuse ja ettevõtjatega, mida inimesed tegelikult vajavad.

Lääneranna vallas testitakse muuhulgas ka automaadi kasutust posti jaotuspunktina, et post elanikele kiiremini postkastidesse jõuaks. See tähendab, et postiautomaatidesse pannakse piirkonna post, sorteeritud selle küla (või lähikonna) kanderingide järgi. Kirjakandjad saavad seejärel võtta automaadist juba sorteeritud posti ning toimetada piirkonna postkastidesse. See võib tulevikus olla võimalus nn tööampsudeks ja lisatööks kohalikele inimestele, kes täismahus kirjakandjatööd ei soovi, kuid oma küla posti oleksid valmis laiali kandma.

Postiautomaadi eesmärk on maainimeste saadetiste ja (posti)teenuste lihtsam kättesaamine – ning uute võimaluste avamine kohalikuks teenusepakkumiseks. Tegu on Eesti Posti testprojektiga, kus koos valla, kohalike ettevõtja ja loomulikult kõigi klientidega katsetatakse võimalusi, kuidas viia posti- ja pakiteenus maal uuele tasandile. Katsetame ka uut tüüpi, väiksemat ja lihtsamat automaati. Ühe võimalusena võiksid postiautomaadid tuua kogukonda erinevaid ringlusteenuseid nagu raamatulaenutus, kingaparandus, keemiline puhastus ja muud, mis eeldavad asjade edasi-tagasi saatmist.

Eesti Post on arvutanud, et postiteenus oleks Eesti inimestele mõistlikult lähedale toodud siis, kui postiautomaat oleks igas vähemalt 150 elanikuga külas või alevis. See tähendaks üle Eesti umbes 1000 postiautomaadi paigaldamist ja tegu on väga suure investeeringuga, milleks oleks vaja ka riigi tuge.

„Tasub tähele panna, et tegu on just posti-, mitte pakiautomaadiga! Kolmanda sammuna hakkab postiautomaat pakkuma lisaks tavapärasele pakiteenusele ka muid (posti)teenuseid. Nii on põhjust edaspidigi postiautomaatidest ja pakutavatest teenustest kirjutada. Seniks head kasutamist juba käivitatud teenuste osas,” osundab meediasuhete juht.

KU päevatoimetaja