MERJE KALLIP: VABA RAHVA LAUL OLI NAGU PÄÄSEMINE

Dirigendid Merje Kallip ja Angela Lehtpuu. Foto erakogust

Rakvere segakoori ja sealse segakoori Viroonia dirigent Marje Kallip vaatas usutluses Külauudistele tagasi peagi lõppevale aastale. Koroonakriisist mõjutatud perioodi üheks eredamaks sündmuseks pidas ta Haapsalus toimunud Vaba Rahva Laulu. Koorijuht ja lauljad rõõmustavad ka selle üle, et järgmise aasta Vaba Rahva laul toimub Rakveres.

Segakoor Viroonia Kuressaares. Foto erakogust

Käesolev aasta hakkab varsti lõppema. Loodetavasti oli Rakvere segakooril ja Segakooril Viroonia vaatamata koroonakriisile mitmeid huvitavaid esinemisi.

Huvitavad esinemised jäid kevadel kahjuks tänu koroonakriisile ära. Mõlemad koorid kuuluvad Rakvere linna kultuurikeskuse juurde ja suuremad üritused ju lükati aastaks edasi.

Üht teist huvitavat oli küll. Eelmisel sügisel esines Rakvere koor Rakveres politsei aastapäeval peaväljakul, Rakvere vald kutsus esinema vabariigi aastapäeva pidulikule kontsert-aktusele. Mõlemad koorid esinesid Ulvi klubis vabariigi aastapäeva kontserdil. Suvel toimus võidupühal Rägaveres vabadussõja ausamba juures jaanitule üleandmine, mis oli jällegi Rakvere valla korraldatud üritus, koor oli jälle kutsutud. Rakvere vallaga ongi tekkinud selline hea side, vallavanem kutsub meid naljatlevalt kodustatud kooriks. 6.jaanuaril toimub valla üritus kolmekuningapäeval, kuuskede põletamine, oleme jälle kutsutud.

Viroonia kooril täitus aasta alguses 25 aastat ja plaan oli kevadel pidada aastapäevakontsert, mis on nüüd täpselt aasta edasi lükatud. Segakoor Rakvere jõudis 2019 oma 10. sünnipäeva ära pidada. (kaasas pilt sünnipäevapeolt)

Millised emotsioonid valdasid Haapsalus toimunud Vaba Rahva Laulu?

Kui meie võimuses on Ülo Kannistot aidata, siis teeme seda rõõmuga

Vaba Rahva Laul oli nagu pääsemine, kuigi lauluproove sai väga vähe pidada. Viimase hetkeni kartsime, et kas ikka üritus toimub, oli ka kartuses loobujaid. Aga õnneks toimus üritus ja keegi selle tagajärjel haigeks ei jäänud, sest üritus oli väga vesine, terve päeva ju sadas lakkamatult. Vaatamata sellele oli väga tore jälle ühiselt südamele armsaks saanud laule laulda. Ja müts maha Ülo Kannisto ees, kes sellist üritust nii entusiastlikult veab.

Vaba Rahva Laul on toimunud mitmetes ajaloolistes paikades. Kuidas ajaloo- ja kultuurihõng sobib selle sündmuse korraldamiseks?

Absoluutselt sobib, väga tore on, et korraldatakse erinevates Eestimaa paikades. On põnev käia ja alati on see ju mõne koori kodulinn, ei pea sõitma. Ootasime juba ammu, et millal siis Rakvere? Ära jõudsime oodata, sest see kompleks, mis valmis sai ja kus toimub ka järgmine pidu on superilus, on mida vaadata.

Millal loodi Rakvere segakoor ja segakoor Viroonia?

Rakvere segakoor loodi 2009 ja Viroonia 1995.

Internetist leitud andmetel laulab Vironia 35 lauljat. See on ühe maakonna keskuse koori kohta vist päris suur arv. Mis motiveerib kooriga ühinema, kas kooris on ka lauljaid Rakverest kaugemalt?

Rakvere segakoor Tallinnas laulupeol. Foto erakogust

35 lauljat on meil tõesti nimekirjas, kuigi koos meid kogu aeg nii palju ei käi, sest noored naised on vahepeal lapsepuhusel ja on ka muid põhjuseid, aga 30 on hetkel aktiivseid liikmeid. Kas see on suur? Nii ja naa, sest Rakveres tegutseb kolm segakoori. Peale meie kahe veel kammerkoor Solare. Arvan, et kolm koori ühe väikese linna kohta on kõva sõna. Viroonias on üsna püsiv kontingent, juurde ei ole viimasel ajal väga lauljaid tulnud, aga need kes käivad, teevad seda regulaarselt. Eks koos käima motiveeribki laulutahe ja hea kollektiiv. Ei saa mainimata jätta, et meestega on meil hästi, sest kui segakoorides on tavaliselt meeste puudus, siis meil on neid lausa 10 ja nendest viis on tenorid, mis väikeses kooris üsna haruldane.

Kui kõik hästi läheb, peame koori 25. sünnipäeva kevadel.

Lauljaid käib meil ka teistest maakonna paikadest, mitte ainult Rakverest, nii nagu mina isegi. 20 km ei ole mingi vahemaa, kui tahe suur.

Kui palju on lauljaid Rakvere segakooris?

Meil on sellel sügisel juurde tulnud üsna palju uusi noori lauljaid ja ka vanad tegijad on tagasi, kes vahepeal mõne puhkuseaasta on võtnud, see on väga rõõmustav. Koori kõla on muutunud kohe palju tummisemaks. Nagu ikka kõikide kooride ühine teema on tenorid, siis ka meil on ainult kaks tenorit, aga nad on väga tublid. Keskeltläbi on meid 26.

Kuivõrd nõuab kahe koori juhatamine topeltenergiat koorijuhilt?

Julgen väita, et see ei võta topeltenergiat, vaid annab topeltenergia. Kooriproov on meil õhtuti ja enne on olnud alati üsna väsitav tööpäev. See on nii kummaline, aga peale kooriproovi on väsimus kadunud. See peab paika, et see, mida sulle väga teha meeldib annab lisaenergiat.

Youtubist võib leida video, kus Rakvere gümnaasiumi segakoor laulab telesaates „Laululahing”. Kas mõned selle koori lauljad laulavad praegu Rakvere segakooris või segakooris Viroonia?

Minu teada ei ole hetkel koorides neid lauljaid, kes Rakvere gümnaasiumi segakooris laulsid, kui käidi laululahingus. Küll aga toonane koolikoori dirigent oli kunagi ühe aasta ka Viroonia dirigent, imeline Linda Gordejev, kelle kahjuks raske haigus viis meie hulgast.

Ehk laulab mõni laulja mõlemas kooris?

Selle kohta võib öelda nii ja naa, aga kõige parem ütlus vist, et sõber aitab sõpra. Kuna mõlemal kooril on ühed ja samad dirigendid Merje Kallip ja Angela Lehtpuu, siis on meil üsna sageli ühised esinemised ja kooriproovidki, „laename“ lauljaid ka tähtsamatel ülesastumistel. Kontserdid toimuvadki enamjaolt koos, sest ikka tullakse parema meelega kuulama kahte kollektiivi. Tegelikult on meil olnud väga toredad ja huvitavad projektid koos kolme kooriga. Kolmandaks kooriks kammerkoor Solare, mille juhiks on Elo Üleoja. Kõige toredam nendest oli projekt „Dirigentide vahetus“. See oli mõned aastad tagasi, mõte tuli solarekatelt. Tol ajal tegime me Angelaga kahekesi Viroonia koori, Rakvere koori juhatas Kadri Kask ja Solaret muidugi Elo. Vahetasime ära dirigendid, tegime niimoodi mõned kuud proovi ja Solare sünnipäevakontserdil esitasime lood, mida sai õpitud nö külalisdirigendiga. Mina ja Angela käisime Rakvere kooriga proove tegemas, Kadri Solarega ja Elo Virooniaga. Iga dirigent õpetas ka omalt poolt valitud laulu ja ühislaul oli ka loomulikult. See oli väga lahe uus kogemus ja imetore kontsert täissaalile, ning minul ja Angelal tekkiski siis selline uus suhe Rakvere kooriga. Hiljem tuli juba kolme koori kirikukontsert jõulude ajal.

Kuivõrd leiab teie juhitavate segakooride repertuaarist laule Virumaa taustaga heliloojatelt ja luuletajatelt?

Hea meel on tõdeda, et Virumaa heliloojate laule ikka jagub. Kõikide lemmik “Virumaa laul“ on kirjutatud Rakvere muusikaõpetaja Tiina Kippeli poolt. Muidugi üsna mitu laulu, mille on kirjutanud Kadri Voorand, mis on kõlanud ka laulupeol, on meie repertuaaris. Oleme laulnud ka Toomas Rannu paari teost.

Millised on teie enda seosed Rakverega, kuidas teist sai Rakvere segakoori dirigent?

Minu seos Rakverega ongi ainult need koorid, sest ise olen pärit hoopis Tapalt, koolis käinud Kadrinas ja hetkel elan Ulvi külas, mis Rakverest 20 km kaugusel, aga see ei ole pikk maa sõita kaks korda nädalas Rakveresse kooriproovi juhendama. Kuni eelmise laulupeoni oli ka Ulvis segakoor, mida juhendasin, käisime laulupeol ära ja koor läks kahjuks laiali.

Viroonia dirigendiks sain ka rohkem „vägisi“, sest tegelikult läksin koori laulma koori asutamisel, et olla lihtsalt laulja, õpetada oli juba küllalt saanud. Aga kuna nagu ikka on ju dirigentide puudus ja oli vaja teist dirigenti, siis andsin sõrme ja lõpuks võeti käsi, nagu öeldakse. Jäin üksi koori ette ja sõna otseses mõttes lihtsalt õnn naeratas ja leidsime imelise Angela läbi juhuse, kes oli dirigeerimist õppinud ja oli kohe nõus, kui talle ettepanek tehti. Nüüd oleme juba üsna palju soola koos ära söönud. Aga Rakvere koori dirigendiks sain läbi juhuse, mis muutis vast nii minu kui ka koori elus üsna palju.

Rakvere segakoor 10. juubelikontserdil. Foto erakogust

Nimelt oli kooril suur soov pääseda 2019. aasta üldlaulupeole, sest eelmisele peole kahjuks ei pääsetud. Tol hetkel oli koori dirigent Kadri Kask, aga kuna Rakvere koor tegeles rohkem kergema muusikaga, siis klassikaline koorilaul ei olnud just dirigendile väga sobilik ja koor pöördus oma endiste dirigentide poole, et hakata õppima laulupeo repertuaari. Tegimegi proove ühiselt kahe kooriga, aga repertuaar oli teatavasti ikka juubelipeol segakooridele päris krõbe, siis mingil hetkel arvasid dirigendid, et vast ei ole mõtet ja koor jäigi ilma dirigentideta. Osa lauljaid arvas ka, et nende jaks sellest repertuaarist üle ei käi. Kuna olime ju kaks koori koos proove teinud ja meil Angelaga oli lihtsalt kahju, et nii jääbki lauljatel laulupeole kindlasti minemata, tegime takkajärgi mõeldes hulljulge otsuse, et meie viime ka Rakvere koori laulupeole, tulgu mis tuleb. Hakkasime koos harjutama ja lisaproove ja laululaagreid tegema ja endalegi uskumatuna suutsime Viroonia ja Rakvere kooriga ennast laulupeole laulda. Kui esimene ettelaulmine läbi sai, siis ei suutnud lauljadki uskuda, et kas me tõesti tegime selle „Kandle“ ära, rõõm oli piiritu. Praegugi tuleb pisar silma selle peale mõeldes. Täitus koori unistus – pääseda laulupeole. Lauljate tänu oli siiras.

Sügisel peale laulupidu kutsuti mind koori dirigendiks ametlikult, jätkas ka Kadri. Kuna Kadri käis kaugemalt, nimelt Tamsalust ja transpordiprobleem hakkas kimbutama, siis loobus Kadri koori juhatamast ja kuna Angelaga oli ja on nii kooril kui ka minul imetore klapp, siis saigi Angelast koori teine dirigent nö kaks ühes, sest Angela on suurepärane klaverisaatja ja eraldi klaverisaatjat meil vaja palgata ei ole.

Millistes valdkondades muusikaõpetajana veel tegutsete?

Olen peaaegu kõik tööaastad, mida saab järgmisel aastal täis 40, töötanud koolis ja lasteaias muusikaõpetajana. Hetkel töötan muusikaõpetajana väikeses, armsas, sõbralikus Lasila mõisakoolis.

Lisaks huvijuhi, kehalise kasvatuse õpetaja ja lastekoori dirigendina ka Uhtna Põhikoolis. Nendes koolides olen ametis kolmandat aastat, varem töötasin Põlula koolis, aga kool kaotati. Praeguseks unistuseks on viia Lasila kooli lapsed 2022. aasta koolinoorte laulupeole, nad ei ole seal juba väga ammu käinud. Meil on ühine lastekoor Uhtna, Lasila ja Vasta kooli lastest.

Rakvere segakoori peadirigent on olnud ka kontratenor Ka Bo Can. Millise jälje jättis tema koori arengusse. Ehk jätkub temaga koostöö ka praegu ?

Koostöö Ka Bo Caniga enam ei jätku, kuigi jätkab Ka Bo Solare koori juhendajana. Ka Bo Can jättis koori arengusse üsna suure jälje, sest nii nagu koori liikmed ise ütlevad, et ta õpetas meid laulma. Koor on talle selle eest väga tänulik.

Rakvere Vallimäe nõlvade vahel asuv ainulaadne esinemispaik – tipptasemel 4200 istekohaga pealava ala ja 800 istekohaga foorumlava. Pealavale on vajadusel võimalik paigutada parterisse lisaks täiendavad 1500 istekohta. Järgmine Vaba Rahva Laul toimub 2021. a 20. augustil Rakvere Vallimäe vabaõhukeskuses. Droonifoto: Kaupo Kalda / Rakvere kultuurikeskuse fotopank

Kuidas valmistub Rakvere segakoor tuleva aasta Vaba Rahva Lauluks, mis toimub Rakveres?

Praegu veel selleks ürituseks ei valmistu, sest tulevad jõulukontserdid (loodame väga, et ikka toimuvad) ja maikuus on Virumaa laulupidu, mis eelmisel kevadel ära jäi. Kui meie võimuses on Ülo Kannistot aidata, siis teeme seda rõõmuga. Sellist entusiasti, nagu on Ülo, annab tikutulega otsida, kui üldse ongi teist sellist meest.

Viroonial on Kuressaare koor sõpruskoor. Üks pilt on kontserdilt Kuressaare kirikus, kontserti kuulas ka Ülo Kannisto.

Usutles Jaan Lukas

Samal teemal:

MUHU SEGAKOORI JUURED ASUVAD KARSKUSLIIKUMISES

LAULUKOOR KEVADPEALINNAS TÜRIL

VÕNNU KIHELKONNAKOOR ON MEGAÄGE KOLLEKTIIV

LEETARI KOOSTÖÖPARTNER ON URMAS LATTIKAS

KÜLLI ŠORIN: KINDLASTI TASUB VABA RAHVA

SAJA VIIEKÜMNE AASTASE MAARJA-MAGDALEENA KOORI ÜLEVAD MULJED HAAPSALUS TOIMUNUD VABA RAHVA LAULU JÄREL