HURDA JUURES PEETI TARTU RAHU PÕLISTAMISE SELTSI AASTAKOOSOLEKUT

Koosolekust osavõtjad Jakob Hurda mälestussamba juures: esireas Aldo Kals, Mall Kals, Merike Lumi, Maie Ilumets; tagumises reas Aare Tamm, Jüri Vaidla, Rein Vanja, Airi Lasman, Hillar Kolk, Priit Rajasaar, Osvald Sasko (seltsi esimees). Foto: Ilmar Vananurm

Esmakordselt kogunes Tartu Rahu Põlistamise Selts oma aastakoosolekule välitingimustes, et järgida valitsuse soovitusi koroonapandeemia olukorras ja vähendada nakkuse levitamise või nakatumise ohtu.

Vabaõhuürituse õnnestumine eeldab rahuldavat ilma, aga õnne peab ka olema ja meil seda oli. Päev varem kallas nagu oavarrest, aga esmaspäeval, 23. novembril, oli kena karge hilissügisene ilm, mis tõi kohale paarkümmend liiget ja toetajad, sealhulgas Petserimaalt.

Koosoleku pidamise paigaks valisime kunagise Aia, nüüdse Vanemuise tänava pargi, kus asub Jakob Hurda mälestussammas. Hurt oli Petserimaa suur sõber ja setode rahvaluule koguja ning nende kolmeköitelise “Setukeste laulud“ koostaja. Laulude kogu trükiti Soome Kirjanduse Seltsi kaasabil aastatel 1904–1907. Koosoleku toimumise paika kaunistasid lipud ja küünlalaternad.

Meie selts on kodanikualgatuse korras ellu kutsutud selleks, et kaitsta ja järgida 1920. aastal sõlmitud Tartu rahulepingut kõigis neis artiklites, mille sisu ulatub kaasaega. Neist üks tähtsamaid on riigipiir, mille sisu kinnitab meie 1992. aastal vastu võetud põhiseaduse paragrahv 122 oma vääramatu juriidilise jõuga – Eesti maismaapiir on määratud 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga ja teiste riikidevaheliste piirilepingutega… . Seda kaitseb omakorda karistusseadustiku paragrahv 232, mis hoiatab riigi territoriaalse terviklikkuse isegi vägivallata rikkujaid kuni eluaegse vanglakaristusega.

Tartu Rahu Põlistamise Selts jälgib hoolega arenguid seoses uue piirilepinguga. Meie arusaama järgi tõstsid need riigikogulased, kes hääletasid 2005. ja 2015. aastal uue piirilepingu ratifitseerimise poolt, käe Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu. Oli aga ka neid kindlameelseid rahvaasemikke, kes 2005. (Andres Herkel, Tõnis Lukas, Helir-Valdor Seeder, Peeter Tulviste) ja 2015. aastal (Jüri Adams, Andres Ammas, Krista Aru, Igor Gräzin, Monika Haukanõmm, Mart Helme, Martin Helme, Andres Herkel, Jaak Madison, Raivo Põldaru, Henn Põlluaas, Helir-Valdor Seeder, Arno Sild) seda ei teinud.

Me olime 22. jaanuaril 2019 üsna lähedal sellele, et eemalduda alandavast loovutuslikust piirilepingust sellelt allkirja tagasivõtmisega, aga seekord ei läinud see korda. Küll ühinesid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni kõrval kõnealuse otsuse eelnõuga veel Vabaerakonna liige Jüri Adams, Isamaa fraktsiooni liikmed Raivo Aeg, Aivar Kokk, Tarmo Kruusimäe, Andres Metsoja, Helir-Valdor Seeder ja Priit Sibul, sotsiaaldemokraat Inara Luigas, samuti fraktsioonivälised poliitikud Artur Talvik ja Peeter Ernits. Raske on mõista neid, kes saavad meie maksumaksjalt palka, aga ei teeni kõiges oma riiki.

Täname sadu ja tuhandeid patrioote, kes on aegade jooksul andnud oma allkirja uue piirilepingu vastu. Tuginedes praeguse Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa teemakohasele uurimusele „Eesti-Vene piirileping „Ära andmine või äraandmine“ (Tallinn, 2010) nimetame neist valikuliselt: Hando Runnel, Arvo Valton, Ülo Matjus, Tullio Ilomets, Tõnis Mägi, Henry Laks, Urmas Sisask, Tõnu Trubetsky, Alar Aigro, Heli Susi, Aleksander Heintalu, Elo Liiv, Mart Niklus, Kalju Mätik, Mati Kiirend, Kalle Eller, Valeri Kalabugin, Leo Tammiksaar, Aleksander Einseln, Enn Tarto, Mait Raun, Kauksi Ülle, Olavi Ruitlane, Piret Bristol, Merle Jääger, Andreas Kalkun, Ilmar Vananurm, Evar Riitsaar, Heli Speek, Heno Sarv, Margit Koppel, Margus Lepa, Raigo Sõlg, Kristel Valk, Toomas Kümmel, Sirje Kiin, Jaan Arder, Jaanus Betlem, Tiina Eier, Aarand Roos, Olaf Tammark, Viido Polikarpus, Olev Träss, Jüri Leesment, Ilmar Trull, Jüri Estam, Rein Einasto, Heiki Valk, Vello Salum, Henn Põlluaas jt.

Lisame siia samal eesmärgil 2014. aastal allkirjad andnud 13 aasta ema ja isa nimed: Eduard Jaansen, Aldo Kals, Malle Kobin, Alli Laande, Margit Lail, Inara Luigas, Lembit Peterson, Eevi Ross, Jaan Sild, Rutt šmigun, Tiina Talvik, Ants Taul ja Mehis Viru. Samuti väärivad meenutamist Eesti Vabariigi presidendile Kersti Kaljulaidile 2016. aastal saadetud samasisulisele pöördumisele allakirjutanute nimed: Rein Einasto, Paul Hagu, Aldo Kals, Rein Koch, Aleksander Laane, Henn Põlluaas, Anto Raukas, Jüri Vaidla, Arvo Valton, Ilmar Vananurm, Toomas Varrak ja Tiit-Rein Viitso.

Meie seltsi liikmed ammutavad oma tegevuses jõudu Eesti Vabaduspartei ja Põllumeeste Kogude välja antud faksiimilekoopia Tartu rahulepingu terviktekstist ja Petserimaa Suveülikooli trükisest „Sajand Tartu rahulepingut 1920–2020“ (Tallinn, 2020).

Sügav kummardus Tartu Rahu Põlistamise Seltsi poolt meie hulgast lahkunud Petserimaa Jeanne d’Arcile, Reet Tobrele ja Petseri Peetri luteriusu kiriku kellamehele Mart Kallasele eestluse hoidmisel paljukannatanud Setomaal.

Aldo Kals