LAULUKOOR KEVADPEALINNAS TÜRIL

Türi Koor juubelilaulupeol 2019. a suvel. Foto: Türi Koor

Veerandsaja lauljaga Türi Koor on nooremaid Eestimaa laulukollektiive. Et Järvamaal paiknevat Türit teatakse kevadepealinnana, on koori repertuaaris ka kevade teemalisi laule. Mullu tundis koor suurt au ja rõõmu laulmisest Tule tulemise tseremoonial Türil ja Tallinnas juubelilaulupeol „Minu arm”. Köitvaks sündmuseks isamaaliste laulude ja tugeva ühtekuuluvustundega on Vaba Rahva Laul.

Türi Koor loodi 2017. aastal. „Meie koori eelkäiaks võib lugeda Türi Noortekoori, sest lauljate tuumik laulis just selles kooris. Et aga lauljad koos dirigendiga hakkasid vaikselt noore-east välja kasvama, siis pidi muutuma nimigi,” rääkis dirigent Siret Heinaste. Tema sõnul tuli Türi koori laulma lauljaid ka endisest Türi Kammerkoorist ning Järva-Peetri koguduse koorist. Kooriproovid toimuvad kord nädalas Türi Kultuurikeskuses ning lauljad tulevad kokku Türilt, Paidest, Peetrist, Annast ning isegi Märjamaalt. Kokku on kooris kakskümmend viis lauljat.

Repertuaari määravad sündmused

„Meie repertuaaris on nii klassikalist koorimuusikat kui ka poplaulude seadeid ning kindlasti ka kevade teemalisi laule. Repertuaar tuleneb eelkõige sündmustest, millest plaanime osa võtta ning siis ka õppida vastavaid laule, mis kusagil esitusele tulevad. Alati on oodatud ettepanekud ka lauljate poolt, mida keegi laulda soovib. Eestis on suur hulk noori heliloojaid, kes kirjutavad väga head koorimuusikat ning kelle laule laulda on alati nauding. Hiljuti tellisime „Äpu näärilaulu“ seade Türil elavalt muusikult ja heliloojalt Valdo Preemalt. Oleme veel nii noor koor ning kindlasti jõuame esineda koos kuulsustega edaspidi,” rääkis Heinaste.

Täiel rinnal Vaba Rahva Laulu nautimas

Türi koor on laulnud Vaba Rahva Laulul Paides, Pärnus ja Haapsalus. „Vaba Rahva Laul on olnud oodatud sündmus igal suvel. Rõõm on olla paljude särasilmsete lauljatega üle Eesti koos laval ning esitada armastatud isamaalisi laule. Linnad, kus oleme seoses Vaba Rahva Lauluga viibinud, on küll erinevad, kuid koosolemise ja -laulmise fiiling on ikka olnud sama ning ka väga kehv ilm ei ole takistanud seda sündmust täiel rinnal nautimast! Oli vägev ühtsustunne viimati Haapsalus, kus publik paduvihmas laulis laule kaasa ning nautis koos lauljatega,” rääkis dirigent. Lisaks Haapsalule on osaletud Vaba Rahva Laulul ka Pärnus ja Paides.

„Soovime ikka osa võtta ka Rakveres toimuvast Vaba Rahva Laulust ning kohe kui selgub repertuaar, saame alustada laulude õppimisega,” kõneles koorijuht tuleva aasta 20. augustil toimuvast peost.

„Kuna oleme veel vähest aega koos käinud, siis välisriiki ei ole meie tee veel viinud, aga loodame ka Eesti piirest välja jõuda,” vastas Heinaste küsimusele raja taga esinemise kohta.

Imeliste inimestega Türi

Enda tutvustuseks lausus Einaste, et on sündinud ja 30 aastat elanud Paides. „Siis kolisime perega Türile. Siinne keskkond ning imelised inimesed on mind südame ja hingega siia kinni hoidma jätnud. Muusika on mind eluaeg saatnud. Õppisin lastemuusikakoolis klaverit ning flööti. Tallinna Pedagoogilises Koolis omandasin lasteaia muusikakasvataja ning kooli muusikaõpetaja ameti. Kõrghariduse sain Viljandi Kultuuriakadeemiast kirikumuusik-muusikaõpetaja erialal. Igapäevaselt töötan Türi muusikakoolis kontsertmeistrina. Lisaks segakoorile juhendan Türi Kultuurikeskuses ka ansamblit Naized ning Järva-Peetri ja Anna kirikutes töötan organist-koorijuhina, kus mul on ka väikesed lauluansamblid. On olnud väga põnev ja meeleolukas tee algusest kuni siiamaani hästi paljude toredate inimestega, kes on kooris laulnud või laulavad siiamaani.”

Heinaste on töötanud ka väga väikestes maakohtades, kus tema vastus jäänud sellistel puhkudel koorilaulu hetkeseisu ja tulevikuväljavaadete kohta Eestis tervikuna, aga eriti maapiirkondades ikka samaks: „Kui on olemas eestvedaja, tuleb alati rahvast, kes soovivad kaasa lüüa ja tegutseda.”

Jaan Lukas

Samal teemal:

VÕNNU KIHELKONNAKOOR ON MEGAÄGE KOLLEKTIIV

LEETARI KOOSTÖÖPARTNER ON URMAS LATTIKAS

KÜLLI ŠORIN: KINDLASTI TASUB VABA RAHVA LAULUL KÄINUTEGA VESTELDA

SAJA VIIEKÜMNE AASTASE MAARJA-MAGDALEENA KOORI ÜLEVAD MULJED HAAPSALUS TOIMUNUD VABA RAHVA LAULU JÄREL