VILJANDI FOLGIPEOLISTE RAHVA TANTS RANNAS

Fotogalerii

Rahva tants XXIX Viljandi pärimusmuusika festivali laupäeva hommikul Viljandi rannas.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Reede ja laupäeva hommikutel kella kümne paiku kogunesid tantsuhimulised Tallinna Tantsuklubi muusikute kutsel Viljandi rannas asuvale korvpalliväljakule, et tunnikese tantsida.

„Teeme kõike: mängime pilli, tantsime, näitame ette. Korraldame festivale, tantsuklubisid, tuleme külla tantsu õpetama, tuleme külla tantsuks ja teeme kõike muud. Me oleme tantsuklubi muusikutest koosnev löökrühm: Monika Väliste, Jaan Sarv ja tema õde Maarja Sarv, mina olen Leanne Barbo,” selgitas vahetult pärast tantsuhommiku lõppemist särasilmne torupilli mängija. Lisaks torupillile kõlasid vilede, karmoška ja viiuli helid.

„Täna oli siin keskmine tantsuklubi seltskond. Neid oli mitukümmend paari, täpset hulka ei teagi öelda. Kokku tuli pärsi rahvusvaheline seltskond. Reedel oli siin üks lõimumise laager,” rääkis Leanne.

„Viljandi rannas mängisime ikka põhiliselt eesti traditsioonilisi rahvatantse. Enamik neist olid ka 19. ja 20. sajandi moetantsud, mis muutusid siin rahvapärasteks. Poola Krakowiak on üle Euroopa kõikjal tuntud, igal maal oma variant. Tundub, et tegu on Krakowi linnaga ja Poolas tantsitakse hoopis teistmoodi. Aleksandra valss ja Podespaan, mis olid vanasti populaarsed ja levinud, need on ka praegu populaarsed. Küllap neis miskit on, mis inimestele väga meeldib. Kihnumaa on ka üks niisugustest, mis tavaliselt väga meeldib. Aga siin oli pärsi palju värsket seltskonda, kes pole veel jõudnud oma lemmikut kujundada. Mõned tulid päris viimasel minutil. Noh, viimased ärkajad tulevad siis öösel pidutsema,” jätkas Leanne kiire ülevaatega.

Pärimusmuusika aidas on erinevad kollektiivid südaööst neljani. Laupäeva öösel vastu pühapäeva mängis tantsuklubi Tantsumajas soolosid ja duosid.

Urmas Saard

Samal teemal:

ARHAILINE MEESTEANSAMBEL LÜÜ-TÜRR VABADUSE PLATSIL

NOOR PÄRIMUSBÄND 2022: UURIKAD JA TRAD.KVINTESSENTS ESIMESEL KIRSIMÄEL

VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI AVAPEOL ÕNNITLETI FESTIVALI PEALIKKU

VÄLJAPOOLT LOSSIMÄGESID ALANUD RONGKÄIK VIIS VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI AVAMISENI

Share via
Copy link
Powered by Social Snap