EDUKAKS SÜDAME KAUDU

Arvamus

Jana Paulman

Jana Paulman. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kõik tahavad olla edukad! Miks? Sest edukus on kiirtee heaolule, mugavusele, komfordile ja kuulsusele, mis on enamike unistus. Miks üldse on vaja edukust? Kas selleks, et pääseda Kroonikasse, või selleks, et klassikokkutulekul edvistada, kuhu keegi jõudnud on? Või selleks, et jõuda tagatubadesse, kust terendavad head võimalused? Saada tutvusi ja rohkeid Facebooki sõbrakutseid? Või hoopis võimu ja raha? Mõne jaoks on edukus võrdväärne õnnetundega.

Oma raamatus „Kui naine armastab meest. Avameelsed kirjad mehele” arutlen eelviimases peatükis edukuse üle, sest minul on edukuse kohta oma arusaam ja mõistmine, mis kindlasti ei kattu paljudega, kuid lahendab tegelikult edukuse mõiste sisupoolest.

Teame juba klassikalistest „seepidest”, nagu „Ka rikkad nutavad” ja paljudest analoogsetest seriaalidest, et raha ei tee alati õnnelikuks. Raha olemasolu avab uksi, mis selle puudumisel kindlasti oleks suletud, kuid õnne ta tingimata ei taga, sest paljude asjade teostamisel on vaja pigem oskusi ja kirge, südamekutset.

See oli võrgutus, mis haaras endasse, kuid hoiatavalt tõstis näppu: vaata reaalsust!

Viibisin suvehakul ühel glamuursel üritusel, kus sain proovida ka seda, mida igapäevaselt lõunalauale serveerida ei julge ega söanda: Champagne ja ehtsat Beluuga kaaviari! No kui priiskamiseks läks, siis las minna!!! Patuga pooleks ühinesin rikaste ja edukate seltskonnaga, et mekutada Rakveres, „Mullipesa” korraldatud Champagne-kaaviari degusteerimisõhtul „Champagne võrgutus”… Pean tõesti nentima, et maitsete ja infoküllus, mida sellelt õhtult korjasin, andis vähemalt selleks hetkeks tunde, et ainult raha ja edukus saavad mulle seda tunnet tagasi tuua. See oli võrgutus, mis haaras endasse, kuid hoiatavalt tõstis näppu: vaata reaalsust!

Samal õhtul tutvustasin ka omi mõtteid raamatust „Kui naine armastab meest” ja üks mõte, mida uljalt ja mõneti naiivselt demonstreerisin, oli see, et edukus ei sõltu tingimata rikkusest ja rahast, vaid hoopis sellest, kuivõrd suudab keegi südamega oma tööd teha. Kui muudel teemadel sain seltskonnalt isegi tunnustust ja nõusolekut, siis sellel teemal tekkisid kohe käärid.

Illustreeriv foto: Kaire Tervo-Küüsmaa

Oota, mis mõttes edukus ei sõltu rikkusest???

Olengul viibis ka mu vennaraas, kes pilgutas mulle silma, et ma vait jääksin… Ju siis silitasin hetkel mõnele rahakale härrasmehele vastukarva, aga selguski, et seltskond koosneb ainult ärihaidest, kes minu arvamusega kuidagi ei nõustunud. Mis mõttes, et lihtne kraavikaevaja võib ka edukas olla? Selgitasin rahulikult, et ikka võib, kui ta kraavi kaevab tahte ja südame kutsega! Isegi, kui talle selle eest pennigi ei maksta! Üldises mõistes edukus võrdub raha olemasoluga. Samas üks ei välista teist, ehk oma asja südamega tehes saad lõpuks ju ka raha!!!

Ausalt öeldes olen ka viimase poole aastaga pigem peale maksnud, et oma kirge ja südamekutset teostada. Olla õnnelik oma elu teisel poolel, maksku, mis maksab!

See ongi edukus, kui teed midagi südamega. Küll raha ka tuleb, kui oma asjale hinge sisse puhud. Igaüks tunneb selle ära, mis on tõeline. Sama tunnet tundsin ka Mullipesa Champagne-õhtul. Justnimelt kirge, mida selle perenaine Kaire Tervo-Küüsma ja kaaviari-kunn Rauno Kivistik oma teadmiste ja oskustega suutsid ühe õhtuga ära teha.

Edukus ise pole midagi müstilist, ega raskelt saavutatavat, kui inimene paneb oma südame ja hinge sellesse tegevusse, töösse, mida teeb. Kui ta läheb tööle igapäev kellast kellani, sest peab seda tegema ja teeb seda hambad ristis, siis sealt ei järgne edukust. Edu tuleb armastusega, kirega, see on tung! See on energia, mis tuleb seestpoolt ja boonuseks võib olla isegi väga suur raha.

Mõelge ennast edukaks ja te oletegi edukad!

Mina pean ennast edukaks inimeseks, kuna teen täpselt seda, mida tahan teha ja täpselt seal, kus see mulle sobib. Ja täpselt siis, kui tahan teha. Kui tahan, kirjutan, kui tahan lõikan juukseid või hoopis genereerin uusi ideid, mis võiks veel teha. Raha? Raha tuleb igast tegevusest, kuhu olen oma südame sisse pannud. Kas olen rikas, miljonär? Minu rikkus peitub minu oskustes ja teadmistes. Miljonär ma pole, aga see polegi mu eesmärk. Edukus on mõtlemises. Mõelge ennast edukaks ja te oletegi edukad! Olge kirglikud, tehke südamega, armastage ja nautige, andke tegevusse oma hing ja te oletegi edukad! Pange maailm pöörlema selles suunas, kuhu soovite, ja te olete edukad! Asetage ennast olukordadesse, kus te pole kunagi olnud ja tulge sellest uhkelt välja! Ja te oletegi edukad! Iga võit iseenda üle on EDU! Kõik muu on väline. Tähtis on enda sees iseenda jaoks olla arenev ja samm sammult edu pälviv. Ka hirmudega võitlus ja võit hirmude üle on suurim edu. Tehke see lihtsalt ära! Ärge kõhelge! Ärge kartke, mida teised teie edusammudest arvavad! See on teie nivoo, mille peate ületama, et saada iseendale lähemale. Saada iseendaks!

Ühtäkki oli sama töö, mida olin juba kümmekond aastat teinud, hoopis teise ilmega

Veel aasta tagasi tegin sama tööd – juuksuritööd – suure vastumeelsusega. Tundsin, et olen surnud. Mõtlesin, mis minu elust saab, kuna käisin oravrattas tööl, tegin igapäev samu liigutusi ja sain selle eest palka. Ja palk polnud väike. Ometi tundsin rahulolematust ja tülpimust. Midagi oli puudu. Siis kaotasingi selle töökoha. Järsku avanes mu kodukohas võimalus teha ise oma ilusalong. Haarasin võimalusest ja tegin juba 1,5 kuuga täpselt sellise omanäolise, vintage-stiilis salongi „Stylexpress Studio”, nagu olin ma ise. Ühtäkki oli sama töö, mida olin juba kümmekond aastat teinud, hoopis teise ilmega: ma naudin oma tööd, õpin ja arendan järjest uusi klienditeeninduse meetodeid ja võimalusi! Salongist hakkab arenema klubi! Naabrid, ümbruskonna inimesed, kes enne vuhisesid minust külmalt mööda, teretavad mind iga nurgapeal ja tahavad suhelda. Mu koera teab iga vanake ja laps meie külas – see on see juuksuri koer! Mul on power ja motivatsioon minna oma tegevuses järjest paremaks, ma genereerin ideid, mis pole mu aju hallollusest kunagi enne väljunud! See ongi edukus! Ja see kasvab, kui ma olen õigel ajal õiges kohas ja teen õiget asja!

Kas raha teeb õnnelikuks? Ma arvan, et raha, kui selline ei tee õnnelikuks iseenesest, kuid ta annab vabaduse, mille tõttu saab olla ka õnnelik. Ta on abivahend, kui sa soovid end milleski teostada. Raha on energia. Mille saad siis, kui su töö õnnestub ja boonuseks saad ka selle eest palka.”

/ Jana Paulman „Kui naine armastab meest. Avameelsed kirjad mehele”/

Edukus ei tohiks olla eesmärk omaette. Paljud teevad oma tööd ka kuulsuse pärast. Tähtsam on see energia, mida me maailmale pärandame oma oskustest ja teadmistest. Isegi, kui sellest saab rahulolu ja kasu vaid üks inimene, on see siiski oma eesmärgi täitnud. Väärtustagem oma tööd ja oskusi, oma kirge ja teadmisi!!! Edu, see oled sa ise! Väärtustage iseennast, siis oletegi edukad!

Samal teemal:

JUBA REEDEL RÄÄGIB JANA, ET EDUKAKS SAAB SÜDAME KAUDU

SADA AASTAT ARMASTUST EHK MINU VANAEMA LUGU

  EMANA NUTIKESKSES LÕKSUS EHK KIRI EMADEPÄEVAKS

ARMASTUSEGA UKRAINALE MÕELDES

Share via
Copy link
Powered by Social Snap