MUINASJUTUTAAT JAAK VESTIS LUGUSID LAIDONERI PARGIS

Fotogalerii:

Jaak Känd Viljandis Laidoneri pargis muinasjutte vestmas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

XXIX Viljandi pärimusmuusika festivali päevadel võis jälle folgi linnas märgata liikumas ja lugusid vestmas Pärnu Jaaku.

„Ei mäletagi enam, millal ma folgil Arkaadia aias muinasjuttude jutustamist alustasin, tundub nagu oleks seda alati teinud…” lausus Jaak Känd meie juhuslikul kohtumisel Viljandi Lossi tänaval ja kutsus mind laupäeval Laidoneri parki tema uusi jutustusi kuulama, mida olen varemgi teinud nii folgi päevil Viljandis kui muul ajal Pärnus.

Need on Jaagu kirjutatud read: „veerevad muinasjutud ja lood / nendesse oma hinge sa kood / natuke nukrust ja natuke taipu / tiksuvaid kelli ja lendavaid vaipu / sarviku võitmist ja lindude keelt / printsessi armastust leplikku meelt // lahedaid rändureid lohede tuld / jutulõng kerib sees tarkuste kuld”

Jaak rääkis, et reedel jutustas ta taas Arkaadia aias erinevate maade muinasjutte: Päikesepiste (Andri Ervaldi muinasjutt, Eesti), Rohutirtsuneiu ja rotipeiu (Tuneesia), Ettevaatust, hai! (Fidži), Vanaisa ja näkk (Inglismaa), Väike jänes Conechito (Panama), Kärbes, kes koolis õppis (Küpros), Ohohohoo (Haiiti), Muinasjutukott (Kambodža), Kuu, tuul ja pakane (Leedu), Kivi-jutuvestja (indiaani). „Oli peotäis andunud kuulajaid, neid oli viis, lisaks mõned inimesed kortermaja rõdudel ja esimese jutu ajal ka poistesalk, kes jäi teel batuudile lugu kuulama.”

järjejutuna “Veerehernetera”

Laupäeval otsustas Jaak sedakorda kolida Laidoneri parki, purskkaevu “Poiss kalaga” juurde. Asus seal ennemuiste ju turg ja just turul peabki Jaagu arvates üks muinasjutuvestja lugusid rääkima. Tõesti-tõesti, kuulajaid kogunes sinna rohkem kui tavaliselt, ja tema jaoks harjumatult kviteeriti ikka juttu aplausiga… Ta pajatas Ukraina muinasjutte: “Kirill Nahaparkal”, “Labakinnas”, “Kasuisa”, “Õlepullike-tõrvamullike”, “Rahakott” ja järjejutuna “Veerehernetera”.

Too viimane muinasjutt on nii pikk, et jäi pooleli ja selle järge saab kuulata ehk järgmisel folgil 2023. aastal samas kohas… „Uute lugudeni,” ütles muinasjututaat Jaak.

Urmas Saard

Samal teemal:

Jaak Känd loeb Nullpunktis luulet kogu maailmast

Morpho liblika müstiline puudutus Viljandi ordulinnuse varemete kohal