VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI AVAPEOL ÕNNITLETI FESTIVALI PEALIKKU

Fotogalerii

Ando Kiviberg tänab ansambli Lüü-Türr mehi talle lauldud sünnipäeva laulu eest.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Viljandi lossimägedes alanud pärimusmuusika 29. festivali avapidu pandi käima Labajala ussitantsu vonklemisega, peeti kõnesid, õnnitleti Ando Kivibergi tema sünnipäeval, ega hoolitud vihmasabinatest.

Seekordse festivali teemaks on “Ladvad ja juured”. Teemavalik keskendub püsiva traditsiooni elujõu tagamisel noorte tähtsusele. “Andes küll au meie pärimusliku juurika hoidjatele, pühendame me oma tänavuse festivali kirglikele ja südamest pärimusmuusikat armastavatele noortele, meie kommete ja traditsioonide edasikandjatele,” selgitas festivali pealik Ando Kiviberg.

punkti panid etnolaagri noored koos tõelise lõõtsajuurika, 80-aastase Harri Lindmetsaga

Otse Vabariigi Valitsuse istungilt Viljandisse tulnud kultuuriminister Tõnis Lukas teatas, et Viljandi on ministrite ühisel otsusel nimetatud kõigil neljal festivali päeval riigi kultuuripealinnaks. Laval seistes hoidis ta käes äsja trükist tulnud raamatu „Eesti kõnekäänud” III osa ja kuulutas Eesti Kirjandusmuuseumi Teaduskirjastuse rõõmsat teadet, et väljaannetesarjas „Monumenta Estoniae Antiquae“ on ilmunud Asta Õimu koostatud akadeemiline suurteos, mis on järg tunamullu ilmunud esimestele osadele. Lastes päevajuhil asetada näpu juhuslikele artiklitele, sai minister mõnda sellest näitena ette lugeda.

XXIX Viljandi pärimusmuusika festivali avamisel Kaevumäel.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Viljandi linnapea Madis Timpson usaldas traditsiooni järgides linna võtme taas kogu festivali ajaks Ando Kivibergi kätte. Eelnevalt ette hoiatamata valmistati pealikule tema sünnipäeval üllatus ja lavale kogunenud ansambel Lüü-Türr laulis talle sünnipäeva laulu.

Kui festivali avamisel kandis esimese loo ette 16-aastane Uku Zolgo, tänavuse üleriigilise võistumängimise võitja (ansambel Triuka), siis punkti panid etnolaagri noored koos tõelise lõõtsajuurika, 80-aastase Harri Lindmetsaga.

Alanud pärimusmuusika festivali nelja päeva jooksul toimub ühtekokku 80 kontserti ja 40 õpituba. Üles astub 18 välismaist ja enam kui 40 eestimaist muusikut või bändi.

Urmas Saard

Samal teemal:

VÄLJAPOOLT LOSSIMÄGESID ALANUD RONGKÄIK VIIS VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI AVAMISENI