JUBA REEDEL RÄÄGIB JANA, ET EDUKAKS SAAB SÜDAME KAUDU

Jana Paulman. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alates 29. juulist hakkavad Külauudiste arvamusrubriigi lugejad kohtuma igal reedel kirjaniku kutsumust omava Jana Paulmaniga.

Jana nimi ei ole suuremale avalikkusele tundmatu, aga Külauudiste lugeja tähelepanu köitis ta uudisega tänavu märtsis teatega, et kogu tema raamatu “Kui naine armastab meest. Avameelsed kirjad mehele” alles jäänud tiraaži müügitulu läheb tervenisti Ukraina toetuseks.

Käesoleva nädala alguses on Jana Külauudistega kokku leppinud, et sellesama infoveski arvamusveerul hakkavad igal reedel ilmuma tema arvamusartiklid paljudel eluliselt olulistel teemadel. Juba varem on siin avaldatud emadepäevale pühendatud artikkel „Emana nutikeskses lõksus ehk kiri emadepäevaks” ja perekondlik tähtpäeva lugu „Sada aastat armastust ehk minu vanaema lugu”. Mõlemad pälvisid lugejatelt head tagasisidet.

Jana kogemusest juba sellel reedel: „Viibisin suvehakul ühel glamuursel üritusel, kus sain proovida ka seda, mida igapäevaselt lõunalauale serveerida ei julge ega söanda: Champagne ja ehtsat Beluuga kaaviari! No kui priiskamiseks läks, siis las minna!!! Patuga pooleks ühinesin rikaste ja edukate seltskonnaga, et mekutada Rakveres, „Mullipesa” korraldatud Champagne-kaaviari degusteerimisõhtul „Champagne võrgutus”… Pean tõesti nentima, et maitsete ja infoküllus, mida sellelt õhtult korjasin, andis vähemalt selleks hetkeks tunde, et ainult raha ja edukus saavad mulle seda tunnet tagasi tuua. See oli võrgutus, mis haaras endasse, kuid hoiatavalt tõstis näppu: vaata reaalsust!”

„Olen mitmekülgsete huvidega inimene, kes elu jooksul mõndagi kogenud ja õppinud,” lausub Jana kindlameelselt. „Haridust olen omandanud mitmetes koolides, sealhulgas lõpetanud bakalaureuse kraadiga Akadeemia Nordis reklaami, turunduse ja juhtimise valdkonnas. Eesti Kosmeetikute- ja Juuksurite Erakoolis õppisin grimmikunsti ja juuksuriks. Samal erialal täiendasin ennast juuksurina Soomes Stadin Ammatikoulu’s. Nooruses õppisin Tartu Õpetajate Seminaris algklasside õpetajaks.” Nüüd on ta ametilt juuksur ja grimmikunstnik. Töötanud teatrites, teles ja filmimaastikul, aga ka salongides juuksurina. Tööalane tegevus on talle andnud isegi ühe väikse osatäitmise või rolli ühes filmistseenis. Oma ilusalonge on tal olnud elu jooksul kolm. Praegu töötab Jana Soomes Espoo Kalajärvil ilusalong Stylexpress Studios, mille omanik ja juhataja on ta ise. Stylexpress Studiol on arenemas eestlastele mõeldud Naiste- ja Meesteklubi, mis korraldab Soome eestlastele üritusi, koolitusi, vestlusõhtuid ja esitlusi.

Minu põhiliseks hobiks ja väljakutseks on aga hoopis kirjutamine

„Minu põhiliseks hobiks ja väljakutseks on aga hoopis kirjutamine,” selgitab Jana. “Kirjutasin oma mõtetest, läbielamistest ja kogemustest naisena raamatu “Kui naine armastab meest. Avameelsed kirjad mehele”, mis on autentne teos. Olen kirjutanud ka romaani “Mustade puude allee”, mis osales romaanivõistlusel 2021. See raamat on veel ilmumata, kuna vajab täiendavaid peatükke ja illustratsioone. Nooruses kirjutasin armastusluulet ja praegu olen lisaks kirjutanud blogisid, artikleid ja raamatute arvustusi.”

Jana eelistab kõnelda eeskätt just inimese avatusest ja endaks jäämisest sellena, kes me oleme loomuselt ja autentselt. Ta räägib ehedusest, mida peaks säilitama vastukaaluks väljastpoolt tulevale sunnile alluda reeglitele, mis meie olemusega kokku ei käi. Aga tema avatud silmaring võimaldab haarata palju muudki, mis meid igapäevaselt puudutab.

Urmas Saard, Külauudiste tegevtoimetaja

Samal teemal:

SADA AASTAT ARMASTUST EHK MINU VANAEMA LUGU

EMANA NUTIKESKSES LÕKSUS EHK KIRI EMADEPÄEVAKS

ARMASTUSEGA UKRAINALE MÕELDES