MAI LÕPUS TOIMUB BALTI VISUAALTEATRI ESITLUSFESTIVAL

Leedu “Little Worlds”

Eesti Noorsooteater korraldab koostöös Läti ja Leedu kolleegidega 27.29. mail ühise Balti visuaalteatri esitlusfestivali. Festivali programmis on 13 lavastust ja 21 etendust Leedust, Lätist ja Eestist.

Festivali eesmärgiks on avada siinsetele tegijatele uks rahvusvahelistele lavadele. Seejuures saab meie kohalik publik tutvuda Baltimaade visuaalteatriga, ning rahvusvaheliste festivalide korraldajad näha Eesti, Läti ja Leedu visuaalteatrite taset. Festivali programmist leiab lavastusi (väike)lapsele, noorele ja täiskasvanud vaatajale.

Kolme päeva peale on kokku koondatud peamiselt nukuteatri taustaga teatrite lavastused, aga programmis on ka teisi põnevaid otsinguid visuaalteatrimaastikelt. Festivali juhi Leino Rei sõnul näeb laval nii nukuteatrit kui põnevaid otsinguid visuaalteatrimaastikelt, nii detektiivilugusid kui nukutsirkust, nii ohjeldamatut elurõõmu kui ajakajalisi ja tundesügavaid rännakuid.

Lätist on tulemas Gertrudi Tänava Teater, Liepāja Nukuteater, Läti Nukuteater ja Rezekne teater Joorik ning Leedust Kaunase Nukuteater, Vilniuse Lauateater, Vilniuse teater Lele ja Klaipeda Nukuteater.

Eesti Noorsooteatri kolmest festivalilavastusest kahte – “Tagurpidi” (lav. Leino Rei) ja “ÜLT” (lav. Renate Keerd) – mängitakse inglise keeles. “Tulipunane vihmavari” (lav. Karl Sakrits) on sõnadeta. Eestist on lisaks Noorsooteatri lavastustele esindatud Kellerteatri “Emilie Sagée” (lav. Kersti Heinloo ja Raho Aadla) ja Vene teatri “Vasjake” (lav. Daniil Zandberg), mõlemad sõnadeta.

Enamik lavastustest on ilma tekstita, ülejäänud kas inglise keeles või varustatud subtiitritega eesti ja inglise keelde. Etendused toimuvad neljas Tallinna mängupaigas: Eesti Noorsooteatris, Sakala 3 teatrimajas, Kanuti Gildi SAALis ja Vene Teatris.

“Soovime tänada kõiki, kes on festivali toetanud – Eesti Kultuurkapitali Balti Kultuurifondi, Kultuuriministeeriumi, kultuuri toetavaid organisatsioone nagu Tallink Hotels, Ühisteenused, A Le Coq, Maiasmokk ja Elke Auto ning vabatahtlikke, kelleta oleks festivali tõrgeteta toimumine mõeldamatu,” ütles Leino Rei. “Suur tänu kõigile, kes on oma aega ja vaeva panustanud!

Festival on korraldatud koostöös Vilniuse nukuteatriga Lele ning rahvusvahelise laste- ja noorteteatrite liidu ASSITEJ Läti keskusega. Esimese Balti visuaalteatri esitlusfestivali korraldab Eesti, kahe aasta pärast on korraldajaks Leedu ja seejärel siirdub korraldusõigus Lätti. Iga kahe aasta tagant mängitakse etendusi rahvusvaheliste festivalide korraldajatele ja kohalikule publikule.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap