KOHALIKE VOLIKOGUDE VALIMISPÄEVAL JÕGEVAMAAL JA PÄRNUMAAL

Fotogalerii

Valimised Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimised on juba esmaspäevast saadik toimunud, kuid täna oli valijatel viimane võimalus lõplikult kaalutletud valiku tegemiseks, ka eelnevalt elektroonilise hääletuse muutmiseks. Külauudisedki on hoidnud toimuval silma peal kogu nädala, peamiselt Jõgevamaal ja Pärnumaal.

Inimesed olid rõõmsad ja sõbralikud. Kaamerameest silmates astusid mitmed ise juurde, et vahetada mõtteid, avaldada arvamust või lihtsalt kiita kaunist sügisilma.

„Tahtsin näha, kuidas Sindi valimisjaoskonnas on,” vastas päikseliselt särav Kaire küsimusele, kas polnuks hõlpsam arvuti taga istudes väike toiming ära teha ja ülejäänud aega teisiti sisustada. Umbes samasuguse küsimuse said mitmed teisedki ja vastusedki olid üsna ühetaolised. Nii on harjutud, et minnakse valimisjaoskonda kohale. Samuti öeldi, et nõnda leiab hea ettekäände ja põhjuse tulla välja jalutama. Mõned tulid koguni kogu perega ühiselt. Keskpäeva paiku võis Sindis silmata päris elavat liikumist. Kuid usinasti käidi valimas ka Jõgeva vallas.

Üks Külauudiste reporteritest külastas täna hommikupoolikul valimisjaoskondi Jõgeva vallas Siimusti noortekeskuses, Kaarepere rahvamajas ja endises Palamuse vallamajas, nüüdses teenusekeskuses. Valijatega vesteldes öeldi erinevates paikades, et kuigi valida saab ka elektrooniliselt, otsustati ikkagi õigel valmispäeval kohale tulla. Mitmed tulid enda sõnul valima mitte erakonda vaid isikut, keda teatakse ja usaldatakse.

Valimisjaoskondade töötajad märkisid, et osadel valijatel on nende arvates juba teada kelle poolt hääletavad, mõned aga viibivad kabiinis päris kaua, sest küllap mõtlevad veel viimase hetkeni.

Kuid nagu selgus, võib kaardi esitada ka nutiseadmes.

Valmisjaoskonna töötajatel tuleb lahendada erinevaid olukordi. Näiteks Kaareperesse tuli valima esmakordne valija, kellel ID kaarti kaasas polnudki. Kuid nagu selgus, võib kaardi esitada ka nutiseadmes.

Valima minemine võimaldab tutvuda ka paikkonna viljelooga. Kaarepere rahvamajas saab vaadata asutuse 85. aastapäevale pühendatud näitust. Kaasaegse sisekujunduse poolest paistis silma Palamuse teenuskeskuses paiknev valmisjaoskond.

„Umbes viieteistkümnele inimesele viime nende palvel hääletuskastid koju,” ütlesid Palamuse jaoskonna töötajad.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna telk Jõgeva kesklinnas näitas, et aktiivne valmiskampaania polnud veel lõppenud ja kestis ka viimasel valimispäeval.

Mikko tuli täna Raeküla valimisjaoskonda oma häält andma koos supipajaga

Sindis meenutas meeldivalt meeleolukalt jutustav daam nõukogude perioodi, kui valimisjaoskondades müüdi tollel ajal suht defitsiitset kaupa: apelsiine, banaane ja muud heast paremat. Aga näiteks Pärnu elanik Mikko tuli täna Raeküla valimisjaoskonda oma häält andma koos supipajaga. Mikko on juba ammust aega kokkamises tuntud ja tunnustatud mees, täna viis ta komisjoniliikmetele värskelt valminud borshisuppi. Töötajate kostitamise ajal kuulis Mikko kuidas inimesed vaikselt arutasid, et õigel päeval hääletama minek – väike jalutuskäik mõnusa ilmaga – kuulub omaette rituaalse tegevusena valimiste juurde.

Üks valimiskasti juurde sammunud vanem daam jagas ajakirjandusest loetud muret, et valimisnädala mitmel päeval järjest olevat e-hääletuse süsteem muutnud tõlkerežiimil kandidaatide nimesid. „Tahtsin tänavu samuti katsetada esmakordselt e-hääletuse mugavust, aga seda kuuldes loobusin sellest võimalusest ja lähen endiselt harjumuspärasel kombel valimisjaoskonda.”

„Mina pooldan ja usaldan ainult kohapealset hääletamist. Olen oma esimeselt erialalt programmeerimistehnik. Sealt minu skepsis. IT valdkonnas tehtav on täpselt nii keeruline, kui reaalselt inimesed seda oskavad ette kujutada. Sama lugu on turvalisusega. E-hääletuses loodud süsteem on inimese tehtud, mistõttu ka inimese poolt häkitav. Väga palju mõjutab loodut loojate eetika, see aga on pahatihti mõjutatav. Niisiis minu näol tegemist absoluutse e-hääletuse skeptikuga,” selgitas julge avameelsusega Piia Pärnust.

Nõuka ajast räägitakse legende, kuid mina pole nende 15 aasta jooksul mitte midagi taolist kogenud.

Olles ise osalenud alates 2006. aastast (v.a tänavune) kõigis valimiste komisjonides pole Piia kordagi kogenud vähemasti komisjoni töös manipuleerimist. „Nõuka ajast räägitakse legende, kuid mina pole nende 15 aasta jooksul mitte midagi taolist kogenud. Kõik on olnud alati pedantselt korrektne.”

Kuid valimispäeval kõneldi muustki, kui ainult kohalike volikogude valimistest. Helve polnud rahul Terviseameti esitatud covidi andmetega. „Kui andmetega manipuleeritakse, siis tekitab kogu temaatika kahtlusi ka muudes küsimustes,” ütles heatahtlikult naeratanud Helve ja tõi konkreetse näite. Ta ütles, et pidevalt asetatakse vaktsineerimata inimeste hulka needki inimesed, kes on juba esimese vaktsiinisüsti saanud. See polevat tema meelest õige.

Jaan Lukas & Urmas Saard