BETTI ALVERI LUULETUSEST SÜNDINUD SÕNADETA LAVASTUS

“Tulipunane vihmavari”, Laura Nõlvak. Foto: Kris Moor

Noorsooteatris esietendub pühapäeval, 4. oktoobril sõnadeta väikelastelavastus, mille on Betti Alveri klassikaks saanud luuletuse „Tulipunane vihmavari” põhjal lavastanud Karl Sakrits.

Luuletus „Tulipunane vihmavari” jutustab elavalt loo lapse ülekeevast rõõmust uue, unistuste vihmavarjuga mängides ja lohutamatust valust, kui ta leiab selle katki murtuna. Karl Sakrits toob enda tõlgenduses teatrilavale kahe õe lapsepõlvemängud ja lusti, rõõmud ja tujud – ning vihma, mis kõneleb ladina keelt. Betti Alveri tuntud luuletuse põhjal on sündinud sõnadeta visuaalteatrilavastus, mis on mõistetav vaatajatele alates kolmandast eluaastast, nende seas ka neile, kes eesti keelt ei valda.

„Alver on luuletajana mulle südamelähedane olnud juba lapsepõlvest,” ütles Sakrits. „Oleme mõlemad Jõgeva lapsed, ehkki sündinud ja elanud väga erinevatel aegadel. Ma ei ole Bettiga kunagi kohtunud, kuid tema luulet lugedes tunnen siiski, et oleme tuttavad.”

Alver on rääkinud „Tulipunase vihmavarju” sünniloo kohta, et ta pole midagi juurde luuletanud, kõik juhtus täpselt nii nagu luuletuses kirjas on. „Mina siiski luuletasin juurde – enda ja näitlejate lapsepõlvemängude põhjal. Nii sündiski pea sõnatu lavastus, mis loodetavasti pakub palju rõõmu praegustele ja äratundmist endistele lastele,” ütles Sakrits.

Tulipunane vihmavari” esietendub teatri ovaalsaalis. Autor on Betti Alver, dramaturg ja lavastaja Karl Sakrits, kunstnik Gerli Mägi, helilooja Vootele Ruusmaa ja valguskujundaja Triin Rahnu. Mängivad Laura Nõlvak ja Kaisa Selde.

KU päevatoimetaja