Ülisuur pildigalerii (200 fotot): TÄNAVAFESTIVAL AUGUSTIJÄLJED AVATUD AEDADES, HOOVIDES, FESTIVALIALAL

Kaubavalik Vambola viies. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eilne terve pika päeva toimunud tänavafestival AUGUSTIjäljed 2020 avatud aedades, hoovides ja festivalialal kandis kolmandat järjekorranumbrit ja tegemist oli senistest suurimaga. Ametlik algus oli 12.00 ja lõpp 00.00.

Barnabase koguduse neljaliikmeline ülistusbänd. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu Raeküla Vanakooli keskus, mida veab ja juhatab innuka südikusega Piia Karro-Selg, on paljude aastate jooksul kogunud Raeküla kogukonda ühisele tegutsemisele ja selle tulemus ilmutab ennast aasta-aastalt üha enam. Ajalooliselt kaheksast külast moodustunud Raeküla, mida sageli kutsutakse ka ühe selle linnaosa küla nimetuse järgi naljatledes Rotikülaks, on kasvanud terviklikuks linnajaoks, millel-kellel on oma ajalugu, kindlad piirid, vilje ja vaimsus. Raeküla on tiheasustusega peamiselt ühepereelamuid täis tipitud umbes 8000 elanikuga suvepealinna linnajagu, mille suurusest loob mõnesuguse kujutluspildi seegi, et pikale Merimetsa tänavale jaotub lausa viis bussipeatust. Linnaosa ajaloo tutvustamise on võtnud viimastel aastatel oma südameasjaks põline sintlane, Sindi muuseumi töötaja Kiki Pärnpuu, kes läbinud kogukonna giidikursused ja korraldab nüüd huvilistele jalutuskäike mööda Raeküla tänavaid. Nii korraldas ta ka eile huvilistele giidituure, alustades Raeküla Vanakooli keskusest, riigi esimese presidendi – Konstantin Pätsi portree juurest. Raeküla ajaloo lahutamatuks osaks on kahtlematult perekond Pätsid.

Kodanikuliikumises teeb ilma ja osaleb tublilt rahvusvahelises suhtluses Pärnu Y-klubi, kelle duumik on samuti koondunud Raeküla Vanakooli keskuse juurde. Ka festivali päeval olid nad esindatud otse hoone paraadna ees ja kauplesid endi valmistatud suupistetega, millest saadud tulu laekus heategevuslaekasse. Y’s Men Soome-Balti piirkonna heade sidemete tõttu võis kuulda rohkelt Läti keelt: laule ja juttu. Kohal oli Läti Y-klubide esindatus: sai osta käsitööd ja kuulata suurepärast kontserti Merimetsa tänava koduaias ning Lembitu tänava pealaval. Riia Silavotit kuuldi esmakordselt möödunud aasta Raeküla tänavafestival AUGUSTIjäljed.

Vanakooli keskuse paraadna ees asus teinegi sama majaga seotud ühendus – Barnabase koguduse telk, mille katuse all pakuti maitsvat toitu. Barnabase koguduse kogunemised toimuvad pühapäeviti kell 11 Vanakoolis, kus peetakse püha armulaua liturgiat. Nende kristlaskond kuulub Eesti Karismaatilisse Episkopaalkirikusse. Barnabase koguduse neljaliikmeline ülistusbänd esines festivali pealaval.

Head tegevalt oli kohal ka Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond. Aita raskelt haigetel lastel saada vajalikku abi, oli kirjutatud suurele plakatile.

Annetusi küsisid mõned teisedki, aga mitte heategevuseks. Tsirkuselaval esinesid Ruby Air õhuakrobaadid Tallinnast, kelle esinemise järel liikus annetuste kübar heasüdamliku publiku hulgas.

Kuid festivali päeva avas Raeküla Vanakooli keskuse huvikooli noorteansambel Nimeta bänd.

Keskuse ja Raeküla kooli väikese maja tagahoovis nägi koduse hobizoo kasvandikke, kelle päris elupaik asub Kalevi puiesteel. Kartmatult lubas mini-mini-zoo omanik mürgisel skorpionil oma käel jalutada. Aga kastides oli teisigi eksootilisi elukaid vaadata.

Lisaks lätlase käsitööle oli AUGUSTIjälgedel ka ainus käsitööhoov Lehola tänaval.

Samaaegselt Piia avasõnadega alustati pealava lähedal asuva maja õuel idamaise tervisevõimlemise näidistunniga. Juhendas Annika Poldre. Hiljem sai kõhud valusaks naerda naerujoogat harjutades.

Merimetsa ja Vambola nurgal asuvasse õuekohviku ja -müügi murule esinejad ära ei mahtunud ja nii tuldi neljal korral Kelmikate Mannikeste šõuga otse sõidutee asfaltbetoonile tantsima. Kella kolme ajal olnud vaatajaid kõige arvukamal hulgal.

Vaadata ja kuulata oli võimalus kuuekümnel juhul nii Vanakooli keskuse juures asuvatel lavadel kui kodude õuedel-aedades. Mitmed esinemised toimusid korduvalt erinevates paikades. Väga elamuslik oli Mizuki Shindo flöödikontsert Lennuki tänava Jaapani aias.

Mängiti pinksi ja joonistati asfaldile ning vaadati sügisel Vanakooli keskuses tegutsema hakkavat noorteteatrit etendusega “18”.

Paratamatult kõikjale ei jõudnud. Siinkirjutajal on kahju, et ei jõudnud Vamola tänavale, kus õhtu saabudes leidis aset esmakordne koduaia stand-up, kus palavalt ihaldatud Drag-Queen URSULA uuris kas pärnaka mõttelend kõrgub suurlinna suunas. Facebooki postituse teatel olid kõik piletid välja müüdud. Siiski võin kinnitada, et samas paigas Vambolas AUGUSTIjälgede ajaks uksed avatud Boby burks ja pannkoogi baar oli tasemel nagu väga paljud teisedki ühepäevakohvikud.

Pärast kõiki kohvikuid ja huvitavaid viljeelamusi oodati rahvast festivali afterparty’le Vanakooli keskusesse. Tantsumuusikat tegi Boris Leppsoo ja snapsi sai baarist.

Karussellil sõitjad läksid välja loteriivõidu võimalusele ja üks õnnelik saab karuselli üheks peopäevaks otse oma õuele tellida, ilma selle eest sentigi tasumata.

Urmas Saard

One thought on “Ülisuur pildigalerii (200 fotot): TÄNAVAFESTIVAL AUGUSTIJÄLJED AVATUD AEDADES, HOOVIDES, FESTIVALIALAL”

  1. Oli väga tore päev, kuid edaspidi võiks mõelda ürituse korraldamisele siiski puhkepäeval, kuna tööinimene jääb töö tõttu kõrvale.
    Lisaks võiks korraldada nn.garaaži müüki samal päeval, kus inimesed saaksid oma kasutatud (või kasutamata) asju vähese raha eest päeva jooksul müüa oma garaaži eest.
    Tasuks mõelda ka Raeküla piirkonna kiirusepiirangu viimisele 30-le.
    Jõudu!

Kommenteerimine on suletud.