PÄRNU TERVISERADA TERVISEST TERVISENI

Sirje Soovik kaheksa aastat tagasi paigaldatud terviseraja tähise juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

„Kaheksa aastat tagasi sai tuldud mõttele märgistada rada, mida mööda oli juba eelnevalt palju kõnnitud. Miks mitte juhatada ka suviseid puhkajaid suvepealinna terviserajale, et teada millises suunas rannapiirkonnas minna. Kuid nüüd ilmneb, et postid hakkavad kuhugile kaduma,” rääkis Sirje Soovik eilsel ringkäigul Pärnu rannapiirkonna terviserajal.

„Läksin linnavalitsusesse oma mõttega ja tutvustasin ideed ka Kalevis,” jutustas 23 aastat Pärnus tervisekõndi edendanud Soovik. „Ega keegi sellele vastu ei seisnud, kuigi alguses ei saadud päris hästi aru. Aga tegime projekti, mida toetas linn ja kultuurkapital. Siis käisin firmades, et postid valmis teha, värvida, terviseraja kirjad ja nooled peale kanda ning maha panna. 3,8 kilomeetrile on paigaldatud 19 märgistatud posti. Neljal postile kinnitati ka raja kaart.”

Rada kulgeb rannapargis, kahe Tervise keskuse vahel: Spa Tervise Paradiis ühes otsas ja Tervise ravispaahotell muuli lähedal. Rannapargi keskosast algab rada, millel kõndimist suunavad valged postid sinise kirjaga ’Terviserada’ ja kollasega nooled ning numbrid, mis märgivad läbitud meetreid – 30, 50, 70, 150, 190 jne.

„Postide maasse kaevamiseks sain appi mehed SuurPosti tänaval asuvast Pärnus kodutute ja pikaajaliste töötute päevakeskusest. Läksin igal hommikul neile vastu ja tulime siis iga kord paari mehega tööle. Alati ma neid ka ei saanud, olid natuke väsinud.”

Kui mehed auke kaevama ja poste püsti ajama tulid, oli Soovikul eeltöö mõõdistuste ja mahamärkimiste osas juba tehtud. „Ega see kerge töö neil ei olnud: 1,2 meetrit sügavust, maapealset osa jäi meeter. Maapuuri meil polnud. Augud pidi ka veidi laiemad kaevama, et postide külge kinnitatud raudristidki sisse mahuksid. Rauda andis metallikokkuost ja puitmaterjali sain Rünno Ruubelilt firmast Karo Mets OÜ. Temalt saime 26 posti, et oleks igaks juhuks ka varuposte. Hannes Altoa valmistas vabatahtliku abilisena rõõmsal meelel šabloonid, mille abil kanti märgistus postidele.”

Tegemine võttis aega koos mõõdistuste ja märkimisega umbes kuu, töömeestega kestis kolm ja pool nädalat. „Alustasime mais ja 6. juunil tegime avamise, kuhu tuli koos käijatega ka linnapea Toomas Kivimägi. Kuigi sellest kirjutas tookord ka Pärnu Postimees, küsitakse veel nüüdki terviseraja täpset asukohta. Hästi palju on lisaks pärnakatele käinud terviserajal soomlased, kes peatuvad spaades. „Neisse puhkeasutustesse panin teated nähtavale kohale, et kõndimine toimub teisipäeviti ja neljapäeviti,” jätkas Soovik meenutavate selgitustega.

Aga üksnes terviserajaga asi ei lõppenud. „Paar aastat hiljem läksin jälle linnavalitsusse taotlusega välijõusaali rajamiseks. Asukohaks on endine atraktsioonide väljak Ammende villa tagusel Rannapargi osal. Maksma läks see 6500 eurot,” jutustas Soovik esimese välijõusaali rajamisest Pärnusse. Nüüd pole see enam ainus.

Jutuajamise lõpus küsis Soovik, kas rääkida ka murekohast? „Paar nädalat said postid maas olla, kui avastasin Kuuse ja Papli tänava nurgal ühe posti kadumise. See oli esimene post, mis välja kaevati ja minema viidi. Siis läkski vaja ettenägelikult tellitud tagavara posti.” Eilsel käigul avastas ta, et nüüdseks on veel kolm posti kaduma läinud. „Eelmisel aastal käisin jälle linnavalitsuses murega, et postid vajavad ilme parandamiseks uuendamist. Sealt lubati abi, aga seni pole seda kahjuks saanud.”

Urmas Saard