Juuniküüditamise mälestuspäeva tähistamised kogu riigis

Paljudes paikades üle Eesti antakse teada, et reedel, 14. juunil möödub 78 aastat 1941. aasta juuniküüditamisest. Mälestatakse tuhandeid Venemaa terrori all kannatanud inimesi, keda küüditati Siberi koonduslaagritesse ja asumisele.

Pildil 2018. a 14. juunil Pääsküla jaama juures toimunud juuniküüditamise mälestustseremoonia. Foto Jukko Nooni
Pildil 2018. a 14. juunil Pääsküla jaama juures toimunud juuniküüditamise mälestustseremoonia. Foto: Jukko Nooni

[pullquote]Küüditamise mälestuspäeval heisatakse riigilipp leinalipuna[/pullquote]Kell 10.00 toimub Tartus Pisarate pargis küüditamisele pühendatud üritus. Tund hiljem algab Tartu Pauluse kirikus küüditamispäevale pühendatud mälestusjumalateenistus. Keskpäeval järgneb üritus Rukkilille juures.

Pärnus Leinapargis kell 12.00 algava mälestamise juhatab sisse Pärnumaa praost Tõnu Taremaa. Linnapea Romek Kosenkranius, linnavolikogu esimees Andres Metsoja ja Pärnumaa Memento esindajad asetavad pärjad mälestuskivi ette.

Taimi Laituse juhendamisel esineb Vana-Pärnu kultuuriseltsi ansambel Hõbene. Leinavalves seisavad Pärnumaa Skautide ja Gaidide maleva noored Eesti lipu seltsi lippudega. Auvalves seisavad Pärnumaa Kaitseliidu maleva võitlejad. Mälestuspäeva korraldab Pärnumaa Ülekohtuselt Represseeritute Ühendus Memento, toetab Pärnu linnavalitsus.

Tallinnas Nõmmel mälestatakse küüditatuid kell 17 Pääsküla küüditamisohvrite mälestusmärgi juures (Rännaku pst 1 ees) algaval tseremoonial. Sõnavõttudega esinevad Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis, Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander ja ajaloolane Leho Lõhmus.

Grete Šillise sõnul on Nõmmel kurba päeva meenutatud alates 1991. aastast, kui Nõmme Heakorra Seltsi eestvedamisel avati Pääsküla jaama juures mälestusmärk küüditatutele. „Just Pääsküla jaamast algas ligi viiesaja nõmmeka ning paljude Lääne-Harjumaa inimeste teekond Siberisse,“ lausus linnaosavanem.

Kogunemisel osalevad ka Eesti kaitseväe orkester ja Kaitseliidu Nõmme malevkonna liputoimkond.

Küüditamise mälestuspäeval heisatakse riigilipp leinalipuna ja kõiki oodatakse mälestusüritustele, et üheskoos süüdata küünlad kannatanute mälestuseks.

Urmas Saard