Pärnu koolidele luuakse ühist vilistlasidentiteeti „Õppisin Pärnus“

Augustiarvamus on populaarse tänavafestivali Augustiunetus eriprogramm, mis soovib Pärnusse tuua arvamusfestivali vaimu. Sel talvel taasloodud Pärnu Ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu alustab uute vilistlastraditisoonidega, kutsudes üles looma avalikku arvamusruumi ja andma panus oma väärtuste hoidmisse.

Augustiarvamus toimub 1875 aastal valminud hoones, kus praegu tegutseb Pärnu Kuninga Tänava Põhikool, aga mis enne I maailmasõda oli haridustempliks kõigile, kes Pärnust ülikooli läksid Foto Urmas Saard
Augustiarvamus toimub 1875. aastal valminud hoones, kus praegu tegutseb Pärnu Kuninga Tänava Põhikool, aga mis enne I maailmasõda oli haridustempliks kõigile, kes Pärnust ülikooli läksid. Foto: Urmas Saard

Augustiarvamus toimub 1875. aastal valminud hoones, kus praegu tegutseb Pärnu Kuninga Tänava Põhikool, aga mis enne I maailmasõda oli haridustempliks kõigile, kes Pärnust ülikooli läksid. Pärnu Ühisgümnaasiumi vilistlaste hulgas on palju eesti rahvusmõtte sõnastajaid ja Eesti Vabariigi loojaid. Aldur Vunk küsib: „Kas annab selle kooli mudel ja eeskuju ka praktilist teavet tänapäeva koolikorralduse planeerimisel (kui me üldse vajame uusi konstantinpätse ja jürivilmse)?

Pärnu koolivõrk on läbinud mitmeid reforme, paljud koolid on liidetud teistega, mitmed lihtsalt suletud. Marit Raidi küsib: „Mis saaks, kui luua reformidest räsitud Pärnu üldhariduskoolidele ühine vilistlasidentiteet ja koguda ideid, millised traditsioonid, eesmärgid ja suunad saaks olla ühised kõigile Pärnu üldhariduskoolide vilistlastele. Kuidas saavad linna ja maakonna arengusse panustada need vilistlased, kes tunnevad, et käes on tagasi andmise aeg?“

Reorganiseeritud Pärnu VI Keskkooli vilistlane Rainer Toome arvates, võiks olla võimalus ja põhjus kodulinnas taas kokku saada, olenemata, millise kooli vilistlased me oleme. Peab muutuma linn koos aja ja inimestega ning kujundama endale maine, kuhu on alati tagasi oodatud kõik Pärnus õppinud inimesed.

[pullquote]Pärnu on andnud Eestile (ja isegi Euroopale) mitmeid akadeemilisi isikuid.[/pullquote]1699. aastal toodi Academia Gustaviana Tartust Pärnusse ja jäi siia kümneks aastaks Academia Pernavensise nime all. Nii sai linnale loodud akadeemiline traditsioon. Pärnu on andnud Eestile (ja isegi Euroopale) mitmeid akadeemilisi isikuid. Tasub vaid meenutada Carl Gustav Jochmanni või Johann Heinrich Rosenplänterit, hilisemast ajast Karl Pajusalu või Jüri Talvetit. Rein Veidemanni sõnul ei peaks Academia Pernavensis ühendama üksnes Pärnust pärit akadeemilist kogukonda, see võiks olla Pärnu akadeemiline foorum oma konverentside, loengukursuste, aastaraamatu ja nõukojaga.

[pullquote]Eesti läinud sajandi parima sportlase, Paul Kerese, auks korraldatakse male välkturniir järguta maletajatele[/pullquote]Arutledes linna tuleviku üle ei saa mööda vaadata saabuvatest valimistest, sestap saab Augustiarvamusel näha väitlemas Pärnu linnapeakandidaate. Väitluse moderaatori, Kaupo Meieli arvates tõotavad tänavused valimised tulla põnevamad kui kunagi varem, sest poliitmaastik on vahepealsest tardumusest vabanemas ning eesootav haldusreform muudab pildi veelgi kirevamaks.
Pärnu Ühisgümnaasiumi vilistlase, Eesti läinud sajandi parima sportlase, Paul Kerese, auks korraldatakse male välkturniir järguta maletajatele, mille peaauhind on reis Euroopa Parlamenti Kaja Kallase kutsel.

Augustiarvamus leiab aset Kuninga tänava põhikooli õuel laupäeval kell 11.00 kuni 15.00

Annely Akkermann, Pärnu Ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu juht
Margit Raid, idee autor
Rainer Toome, Pärnu VI Keskkooli vilistlane

Samal teemal:

Kaupo Meiel tuleb Augustiunetuse ennelõunal Pärnu Kuninga tänava põhikooli hoovi auväärse tamme juurde väitlusteemasid püstitama Foto Urmas Saard

 

 

 

Augustiunetus algab Pärnu Augustiarvamusega

Ene Post ja Annely Akkermann Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu Ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu alustab sündmusega „Pärnu Kutsub“

Annely Akkermann Pärnu Ühisgümnaasiumi 155 vilistlaste õhtul

 

 

 

Pärnu Ühisgümnaasiumi vilistlased asutavad taas vilistlaskogu