Augustiunetus algab Pärnu Augustiarvamusega

Pärnu ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu kutsub linnarahvast ja Pärnu koolide vilistlasi üle ilma Augustiarvamusele, mis toimub Augustiunetuse laupäevasel ennelõunal, 12. augustil, Pärnu Kuninga tänava põhikooli hoovis kasvava auväärse tamme ümber.

Kaupo Meiel tuleb Augustiunetuse ennelõunal Pärnu Kuninga tänava põhikooli hoovi auväärse tamme juurde väitlusteemasid püstitama Foto Urmas Saard
Kaupo Meiel tuleb Augustiunetuse ennelõunal Pärnu Kuninga tänava põhikooli hoovi auväärse tamme juurde väitlusteemasid püstitama. Foto: Urmas Saard

„Sel talvel taasloodud Pärnu ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu alustab Pärnus uute vilistlastraditsioonidega, kutsudes üles looma avalikku arvamusruumi ja panustama väärtuste hoidmisel,“ selgitas mõtte algataja Margit Raid.

Pärnu ühisgümnaasiumi (toona Poeglaste gümnaasiumi) on lõpetanud mitmed Eesti rahvustunde äratajad nagu Mattias Johann Eisen ja Villem Reimann. Samuti on kooli vilistlased mitmed Eesti riigi loojad nagu Jüri Vilms, Konstantin Päts, Friedrich Akel ja Jaan Teemant.

Eesti Vabariigi sajandal ja Pärnu ühisgümnaasiumi 155-ndal sünnipäeval on paras aeg arutleda selle üle, missugune oli see kool, mis saatis laia ilma mehi, kes ei unistanud mitte millestki vähemast kui maailmakaardile uue riigi – Eesti rahvusriigi, joonistamisest. Või missugune oli see haridus, mis andis vaimujõu ja oskused oma unistus teoks teha? Missugune peaks olema Pärnu haridus täna ja homme, et sellel nädalal ning järgmistel aastatel Pärnu koolidest lõputunnistused saavad noored oleksid sama lennukad ja aatelised, julged ja tugevad?

Pärnu koolivõrk on läbinud mitmeid reforme, paljud koolid on liidetud teistega, paljud lihtsalt suletud. „Pärnu Kutsub“ tähendab arutelu selle üle, kuidas kõigi Pärnu koolide vilistlasi siduda kodulinna ning -maakonnaga. Kuidas koondada vilistlaste ideid ja vaimujõudu, oskusi ja sidemeid linna hüvanguks pikas perspektiivis? Missugused on linna ees seisvad strateegilised otsused?
Tähelepanu alt ei jää välja ka linna lähitulevik. Juba sügisel ametisse pürgivad linnapeakandidaadid on kutsutud väitlema ja Pärnu Postimehe küsimustele vastama.

[pullquote]Sõnal on tohutu jõud, sõna võib muuta nii linna kui maailma paremaks paigaks[/pullquote]”Tänavused valimised tõotavad tulla põnevamad kui kunagi varem, sest Eesti poliitmaastik on vahepealsest tardumusest vabanemas ning eesootav haldusreform muudab pildi veelgi kirevamaks. Pärnu järgmine linnapea ei juhi enam ainult linna vaid samuti seniseid iseteadlikke valdu, mille elanikud lausa üle öö linnaelanikeks muutuvad. Mitu valda lüüakse Pärnu linnaga kokku ja Pärnu meeril seisab ees väga keeruline töö neid kõiki koos hoida. Kaalul, võiks öelda, on rohkem kui linnaelu“, kõneles oma plaanidest Kaupo Meiel, kes on tulemas väitlusteemasid püstitama.

„ Sõna võimaldab väljendada mõtteid. Tulge kuulama ja mõtlema, kõnelema ja arutlema. Sõnal on tohutu jõud, sõna võib muuta nii linna kui maailma paremaks paigaks, jagage sõna“, võttis Annely Akkermann, Pärnu ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu juht, Augustiarvamuse põhiidee kokku.

Samal teemal:

Ene Post ja Annely Akkermann Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu Ühisgümnaasiumi Vilistlaskogu alustab sündmusega „Pärnu Kutsub“

Share via
Copy link
Powered by Social Snap