„VILJANDI TULED” AVALIKUSTAS TÄNAVUSE KAVA

Autor Maari Soekov

10.-12. veebruaril toimuv visuaalkunstifestival “Viljandi Tuled” avastab talvist väliruumi. Nii leiab programmist sel aastal Martin Makarevitši väliinstallatsiooni, Kerttu Kruusla valgusmaalingute tänavanäituse, Lemoot Kompanii performance’i, Adeele Jaago väliruumi luulelüürika ning koostöös Kogukonnakinoga välikino seansi.

Nii nagu igal aastal, ühineb festivaliga sel korralgi Viljandi Kunstikool. Siseruumi sooja kutsuvad “Drink&Draw” üritustesari ning kahel õhtul toimuvad peod live-muusika ja DJ-de saatel.

Varasematel aastatel mitmete kunstnike poolt erinevatesse hoonetesse loodud installatsioonid on sel festivalil asendunud ühe mastaapsega, mille loob Valuoja orgu valguskunstnik Martin Makarevitš. Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetanud Makarevitš on tegev arhitektuuri valdkonnas. Installatsiooni loomisel teeb Makarevitš koostööd Argo Valsiga, kes loob installatsioonile helikujunduse.

Arkaadia aeda jõuab festivali raames Kerttu Kruusla valgusmaalingute portreenäitus. Kruusla fotomaailm on mitmetahuline: selles on moodi, müstilisi fotokollaaže, valgusmaale ja sügavaid must-valgeid jäädvustusi.

“Viljandi Tuled” eestvedaja Kaisa Ailti sõnul erineb seekordne festival eelmistest, sest festivali tegevused paigutatakse linnaruumi ja hoonetest väljapoole, kus võib neid avastada täiesti spontaanselt. “Sel aasta on festivalil mitmete installatsioonide asemel üks, kuid mastaapsem ning paigutatame selle väliruumi. Kerttu Kruusla näitus on Arkaadia Aias alates veebruari teisest nädalast avatud 2 nädalat järjest kogu aeg. Just sellepärast, et Viljandi inimestele rõõmu pakkuda ja leida juurde spontaanseid külastajaid, kes Viljandis oma argiseid toimetusi toimetavad,” räägib Ailt.

Kerttu Kruusla valgusseeria

Programmi jagub tegevusi veelgi – Luulelüürika eest vastutab sel aastal Adeele Jaago, kes avab omaenda kirjutisi Viiratsisse viivas jalakäijate tunnelis, performance’i loob tantsu- ja etenduskunsti seltskond Lemoot kompanii ehk õed Johhanna Anett ja Helle Mari Toomel ning Katrin Kubber. Kahasse Kogukonnakinoga näidatakse räämas majaseinale õudusfilmi “Vampyr”(1932). Viljandi Kunstikooli õpilased ja õpetajad toimetavad linnaruumis sel aastal aga alapealkirja “mässav kunstikool” all.

Õhtustel pidudel astuvad üles eesti räpimaastikul üheks äratuntavaimaks ning omanäoliseimaks grupeeringuks peetav 5LOOPS ning eksperimentaalne helidisainer Rando Arand, kes seikleb breakbeat’i, future jazz’i, elektroonika piirimail.

“Soovime, et viljandlased leiaksid ja märkaksid meid veebruaris ning naudiksid tavapäratuid linnaruumi kasutusi talvisel ajal,“ sõnab festivali eestvedaja Ailt.

Alates 2020. aastast aina suuremate kunstiliste ambitsioonide suunas liikuv “Viljandi Tuled” on platvorm, milles kohtuvad arhitektuur, kunst, muusika, multimeedia ja valgus. Festivali eestvedajate hulgas on Viljandiga tihedalt seotud kunstnikud ning kultuurikorraldajad. Jaanuarist 1. aprillini kestab festivali “Viljandi tuled” poolt välja kuulutatud open call, et leida 2024 aasta veebruaris toimuvale festivalile üks mastaapne ning kuni kolm väiksemat installatsiooni. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi kuuluv festival ootab järgmise aasta sündmust loominguga rikastama kunstnikke ja rühmitusi kõikjalt maailmast.

KU päevatoimetaja