E-SIGARETTIDE LEVIK NOORTE HULGAS ON BALTI RIIKIDE ÜHINE MURE

E-sigariga suitsetamine. Foto: Urmas Saard / Külauudised

E-sigarettide ja nikotiinipatjade massiline levik noorte seas on Balti riikide ühine mure, lausus tervise- ja tööminister Peep Peterson Leedus toimunud Balti terviseministrite ja tervishoiujuhtide kahepäevasel kohtumisel, kus oli ravimipoliitika kõrval kõne all ka elektrooniliste sigarettide ja nikotiinipatjade kättesaadavus noortele ning ühised võimalused selle piiramiseks.

Lastele atraktiivsed e-sigarettide maitsed on Eestis ja Leedus keelatud ning ka Lätis on vastavasisuline eelnõu praeguseks läbinud parlamendi teise lugemise, teatas Sotsiaalministeerium oma 16. novembri pressisõnumis.

„Tahame nikotiini tarbimist vähendada ja eriti just noortele kättesaadavust piirata. Viinasõjast teame, et sõltuvusainete poliitika ei pruugi üksi tegutsedes olla tõhus, naabritega tegevusi koordineerides on lõpptulemus kindlasti parem,“ märkis tervise- ja tööminister Peep Peterson. „Peame Balti kolleegidega aktiivsemat koostööd tegema ja kogemusi vahetama, et kehtivat regulatsiooni ka teiste meetmetega toetada ja päriselt jõustada,“ lisas minister.

Balti riikide koostöö rahvatervise valdkonnas tugineb 2017. aasta detsembris allkirjastatud Balti koostöömemorandumil, milles Eesti, Läti ja Leedu leppisid kokku ühistes kavatsustes alkoholi-, tubaka- ja tervislikku toitumist edendava poliitika kujundamisel.

Tubakapoliitikas näeb koostöömemorandum muuhulgas ette kõigi tubaka- ja nikotiinitoodete võrdsustamist ning uute toodete, sh e-sigarettide ja nende vedelike reguleerimist, järelevalve tõhustamist, tubaka- ja nikotiinitoodete pakendite atraktiivsuse vähendamist, Euroopa Liidu tubakadirektiivi alase info vahetamist, tubaka- ja nikotiinitoodete aktsiiside tõstmise algatamist ning nõustamisteenuste kättesaadavuse parandamist tubaka- ja nikotiinitoodetest loobumiseks.

KU päevatoimetaja