EMAJÕE VÕRGUSTIK JA INNUKAD TALGULISED PUHASTASID 100 KILOMEETRIT EMAJÕGE

Vabatahtlik Jõepääste MTÜ talgulised Luunja Jõesadamas. Foto: Tartumaa Arendusselts

7. mail toimunud üleriigilisel Teeme Ära talgupäeval koristati Emajõe võrgustiku eestvedamisel 100 kilomeetri ulatuses Emajõge.

Tartumaa ArendusseltsI teatel avati registreerimiseks kolm talgupunkti: Rebase paadisadama, Lodjakoja ja Reku punktid. Lisaks koristati Luunja, Kärevere, Jõesuu ja Kavastu-Praaga alasid, kus lõid kaasa Emajõe võrgustikku kuuluvad ettevõtjad, organisatsioonide esindajad ja vabatahtlikud. Koristustalgutel osales ühtekokku ligi 130 inimest.

Rebase paadisadama talgupunktis osales pea 60 koristajat. „Ilmaga vedas jällegi,” ütles Rebase sadama juhatuse liige ja Rebase talgupunkti juht Sakari Neuvonen. „Jõeäärne luht oli kuiv ja seal oli võimalik autoga liigelda, et mudasse mattunud rauakola välja tõmmata, mis eelmisel aastal kättesaamatuks jäi. Ropka tööstuspiirkonna lähedastel kallastel leidus muuhulgas autoistmeid ja vedrusid, mis oma koha prügikonteineris leidsid,” tõi Neuvonen näiteid leitud esemetest.

Eriti kurvaks teeb see, et looduselt võetakse, aga vastu ei pakuta midagi

Koristustalguid Luunja vallas vedas eest Luunja Vabatahtlik Jõepääste. Organisatsiooni esindaja sõnul oli nende piirkonna veidramaks leiuks auto stange ja kasutatud süstal. Leiti ka autorehve, arvutitoole ning suurel hulgal kilet, plastikut ja penoplasti. Päeva vältel korjasid Luunja punkti talgulised kokku ligikaudu 30 000 liitrit prügi. „Eriti kurvaks teeb see, et looduselt võetakse, aga vastu ei pakuta midagi. Ka mitte kõige elementaarsemat, enda järel koristamist,” lausus Kavastu kogukonna liige Iren Hansen.

Kavastu-Praaga marsruudil koristades sai kokku kogutud 3800 liitrit prügi ja 200 kilogrammi vanarauda, läbi käidi kõik piirkonna populaarsemad kalastuskohad. „Hooaeg on alles algamas ja värsket prügi oli piirkonnas üsna vähe, kuid valdavalt on endast maha jäetud pudeleid, purke, karpe, kanistreid ja kilekotte,” nentis Kavastu-Praaga talgupunkti ja RMK Lõuna-Eesti piirkonna külastusala juht Malle Oras. „Koristustalguid on piirkonnas toimunud üle viie aasta ja iga aastaga on pilt veidi paremaks muutunud,’’ ütles Oras.

Keskkonnaameti paatkonnad olid sel päeval Emajõel lisaks prügikoristamisele ka teise eesmärgiga: juhtida looduses puhkajate ja kalameeste tähelepanu sellele, millistest piirangutest tuleb kaitsealadel kinni pidada. Näiteks võib kaitsealal teha lõket ja telkida ainult selleks ettenähtud kohas – ikka selleks, et meie ühised loodusväärtused oleks kaitstud. Keskkonnaameti järelevalveosakonna Tartumaa büroo juhataja Tanel Türna sõnul olid talgupäeva jooksul kontrollitud kalamehed püügipiirangutega üsna hästi kursis, kuid kümmekond suulist hoiatust tuli siiski teha ning algatati ka üks rikkumismenetlus.

Tartumaa Arendusseltsi poolt koordineeritavasse Emajõe võrgustikku on kaasatud üle 50 organisatsiooni avalikust, era- ja mittetulundussektorist. Talgutel lõid kaasa võrgustiku liikmed, kõigil võrgustiku-välistel koristamishuvilistel oli võimalik end registreerida Rebase, Lodjakoja ja Reku talgupunkti Teeme Ära veebikeskkonnas.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

MÕNUSA KEVADILMAGA TALGUPÄEV ÕNNESTUS HÄSTI

TÄNANE TEEME ÄRA TALGUPÄEV ON JUBA VIIETEISTKÜMNES

LOO OMA NIIDULILLEDE LAPIKE

TÄNASEST ALGAB ABIVAHENDITE SAATMINE TEEME ÄRA TALGUJUHTIDELE

  TALGUKEVADE TÄHELEPANU ALL KODUKANDI VEEKOGUDE OHUTUS