ETTEVÕTJA HÄVITAB LOODUST – SENTIGI KAHJUST HÜVITAMATA

Forell Kunda paisul. Foto: Jarko Jaadla

Repliik

Liivia Mahlapuu. Foto erakogust

Äsja lõppenud valimiste käigus võis palju kuulda erinevaid rohelubadusi, meenutab Liivia Mahlapuu, MTÜ Jägala Kalateed eestkõneleja. „Eestlased on alati olnud uhked oma metsa, loodusrikkuse ja loodusläheduse üle. Me müüme oma metsa turismimagnetina, puutumatut loodust nii välis- kui siseturistidele,” lausub Mahlapuu repliigimõõtu arvamusavalduses, millega teeb pöördumise ministrite, saadikute, ametnike ja rahva poole.

Kas teadsid, et täna on Jägala jõel 10-30 meest lihunikukonksuga kalu läbi selja raksatamas, et seejärel kudema tulnud kaladega peolauda katta?

Igal sammul kõneldakse rohelisusest: rattateed, elektriautod, Enefit Green (juhtivaid taastuvenergia tootjaid), Eesti ajaloo suurim börsiavang ja palju muud. Kuid hingekraapiv ebaõiglus valitseb siiski detailides. Kas oled näinud, kuidas kümnekilosed lõhed ennast vastu betooni vigaseks hüppavad? Kas teadsid, et täna on Jägala jõel 10-30 meest lihunikukonksuga kalu läbi selja raksatamas, et seejärel kudema tulnud kaladega peolauda katta? Kas see ongi rohelus, millest meie valitsejad, riigimehed ja eestluse hingeelu pajatab?

Arvatavalt mitte. Jägala jõel toimuv on jõhker ja julm. Lõhe on Eestis ja Euroopas kaitsealune liik. Eestis eelmise sajandi aastatel paisudega paisutatud jõed on nüüdseks iganenud ja ebavajalikud. Ometi paisud säilivad, luues eelnevalt kirjeldatud olukorra võimalikkuse.

Forell Kunda jõe paisu all. Foto: Jarko Jaadla

Säärase rumaluse ja jõhkruse lõpetamiseks on vaja rahva tahet, poliitikute meelekindlust ja ühist huvi. Jätkuvalt ühe ettevõtte huvides Linnamäe paisu üleval hoides me päriselt ei hooli oma loodusest. Me ei ole rohemõtteviisi rakendav, vaid kõigest sõnades idealiseeriv ühiskond. Lugupeetud ministrid, saadikud, ametnikud ja eesti rahvas – lõhe sureb Jägalas välja. See on fakt. Me laseme kaitsealusel liigil oma silme all välja surra ja ostame siis roheenergia aktsiaid, õndsustundega maailmaparandusest.

Olukorra lahendamiseks on vaja lihtsalt järgida seadust. Kuna aga see tähendaks looduse hoiualal ühe ettevõtte tegevuse lõpetamist, siis ükski minister ei ole julenud aastaid vastutust enda kanda võtta. Nii püsibki olukord, kus ettevõtja meie kõigi arvelt hävitab loodust, hüvitamata sentigi tekitatud kahjust. Aga tegelikult lasub meil kohustus järgida talupojamõistust Euroopa Liidu eeskujul: kui soovid looduse ja teiste arvelt rikastuda, tuleb see enne kuhjaga hüvitada. Paraku meie olukorras kahmab ettevõtja kasumit, samas kui Sinu ja minu Eesti loodus hävineb ja sureb.

Samal teemal:

EL LOODUSDIREKTIIVIDE JA MÄÄRUSTE RIKKUMISED

HALDUSKOHUS TÜHISTAS RATASE VALITSUSE KULTUURIMINISTRI OTSUSE

JÄGALA JÕE TAASTAMIST TOETAVAID ANNETAJAID TÄNATAKSE AUHINDADEGA

JÄGALA KALATEED VAIDLUSTAB KOHTUS KULTUURIMINISTRI KÄSKKIRJA

LOODUSVAENULIKU KULTUURIMINISTEERIUMI VASTU KOHTUSSE LÄINUD JÄGALA KALATEED VAJAB RAHALIST TOETUST

KULTUURIMINISTER EIRAB ÕIGUSKANTSLERIT JA VABARIIGI VALITSUST

KES KORVAB ELEKTRITOOTMISE JA EHITISMÄLESTISE TEKITATUD KAHJU LOODUSELE JA ÜHISKONNALE?

KESKKONNAMINISTEERIUM OTSIB VÕIMALUSI LÕHEJÕGEDEL HÜDROENERGIA TOOTMISE JÄTKAMISEKS

LINNAMÄE HEJ OTSTARBEKUS JÄGALA JÕEL?