VABADUSE PARGIS TÄHISTATAKSE VASTUPANUVÕITLUSE PÄEVA

Teises maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse taastamise eest võidelnute mälestusmärk Pärnus. Foto: Urmas Saard / Külauudised

22. septembril tähistatakse Pärnus Vabaduse pargis vastupanuvõitluse päeva ühispärja ja küünalde asetamisega teises maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse taastamise eest võidelnute mälestusmärgile.

Sel päeval mälestatakse neid inimesi, kes kahe okupatsiooni vahelist aega ära kasutades püüdsid taastada Eesti riiklikku iseseisvust. Tseremoonia algab kell 13.00.

Vastupanuvõitluse päevaga meenutatakse Eesti seadusliku valitsuse kukutamist 22. septembril 1944. aastal. Põhiseaduse järgi nimetas peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluots toona ametisse Otto Tiefi valitsuse. Kuigi tööd alustanud valitsus deklareeris neutraalsust teises maailmasõjas, oli Nõukogude Liidul Eesti osas sootuks teine plaan ning valitsus sai tegutseda ja sinimustvalge lehvida Pika Hermanni tornis vaid mõne päeva. „Oluline tõsiasi on aga see, et Tiefi valitsuse olemasolust sai 1991. aastal Eesti riikliku iseseisvuse taastamise üks kaalukamaid alussambaid,” ütleb Eesti reservohvitseride kogu Lääne osakonna esimees ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva ajaloopealik Mehis Born.

Borni sõnul osalevad tseremoonial Eesti vabadusvõitlejate liidu, Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Eesti reservohvitseride kogu ja muinsuskaitse seltsi esindajad. Päevakohase mälestuspalve peab Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Johannes Kakko.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

RIIGIVANEMAID MÄLESTATAKSE TÄNAVU JÕELÄHTMES