SOOMEPOISTE MÄLESTAMINE PILKAL

Soomepoiste riietuses mehed. Foto: Edgar Saar

Ajaloolise kuupäeva, 17. septembri reedene tuuline päev tõi rohkem kui ühe bussitäie rahvast Tartu lähedale Pilka väljadele mälestama soomepoisse, kes seal pidid 77 aastat tagasi käsirelvadega vastu seisma Vene tankikolonnidele ja kahurväe turmtulele.

Lipud Pilka väljal. Foto: Edgar Saar

Punased lektorid ei väsinud omal ajal paralleelide tõmbamisest Tartu ja Pariisi vahel. Nimelt just sel päeval vabastati Jumalaema kiriku linn ja üks okupant haaras teiselt Emajõelinna. Et aga soomepoisid hambuni relvastatud punaarmee Tartust peagi välja kihutasid, jäi propagandistidel ütlemata. Uljalt lehvinud lippuderivis oli ka Petserimaa ajalooline lipp, et mälestada sealtkandist pärit soomepoisse.

Kahjuks ürituse peakõnelejaks kutsutud riigikogulane Anti Poolamets ei saanud kohal olla ja sellest oli suur puudus. Siiski võtsid sõna ja asetasid pärgasid väärikas rivis Tartu ja kohalikke poliitikuid eesotsas Luunja vallavanema Tõnu Muru ja Tartu vallavanema Jarno Lauri ning soomepoiste mitme koondise esindajatega. Jumalasõnaga õnnistas üritust Eesti Kaitseväe kaplan Peeter Paenurm. Kõlas hümn ja soomepoiste laul „Teid tervitame kodumaa metsad“.

Mul oli au öelda koosolijaile tervitus.

„Kallid siinolijad! Lubage teid tervitada Petserimaa Suveülikooli ja Tartu Rahu Põlistamise Seltsi poolt. 82 aastat tagasi otsustasid meie riigijuhid, et mitmest halvast valikust oli Eestile parim hääletu alistumine. Õnneks oli neid, kes arvasid teisiti. Eesti kaitseväe kapten Karl Talpak viis ellu selle, et Soome armees sai moodustatud Eesti väeosa JR 200. See osales Jätkusõjas Soome kaitsmisel ja sellest pidi kujunema Tulevase Eesti riigi armee tuumik. Kahjuks läks nii, et kõik kavandatu ei teostunud. Põhjuseks oli lääneriikide loobumine oma põhimõtetest, mille nad ise olid sõnastanud Atlandi Hartas. Selle järgi pidi taastatama kõikide riikide iseseisvus, kes olid oma vabaduse Teises maailmasõjas kaotanud.

Soomepoiste mälestusrist Pilkal. Foto: Edgar Saar

Kallid siinolijad! Igavene austus kolmele ja poolele tuhandele soomepoisile, sealhulgas neile,kes seotud Petserimaaga ja keda me paremini tunneme, kes täitsid auga oma sõdurivannet Soomes ja Eestis. Suur tänu Raimond Viigile ja tema juhitud Soome Sõjaveteranide Eesti Ühenduse Tartu piirkonnale, kes on juba aastaid siin Pilka väljadel väärikalt soomepoisse mälestanud, olles eeskujuks teistele samalaadsete ürituste korraldajatele Tartus“.

Aldo Kals