TEATEID ÕNNESTUNUD TEEME ÄRA TALGUPÄEVAST

Naiskodukaitse Kuressaare I jaoskonna rannaääre koristus Teeme Ära talgutel. Foto: Teeme Ära

Korraldaja teatel osales 4. mail peetud Teeme Ära talgupäeva 1105 talgul 31 000 talgulist. Väljaspool Eestit korraldati talgud Kanadas, kus osales kokku 75 talgulist. Lisaks tehti mitmeid talguid, mida talguveebi kirja ei pandud.

Üleriigiliselt tehti väga erinevaid töid, muuhulgas said 231 veekogu ohutumaks, rajati 188 elurikast õppeaeda ja rikastati paljusid talguid kultuurielamustega. Talguid saab jätkuvalt märkida talgukaardile ja ka osaleda järgmise nädala lõpuni. Talgupäeva jooksul staapi kogunenud talguleide võib lugeda ja Teeme Ära talgustuudio ülekannet järelvaadata aadressilt www.teemeara.ee/otse.

Talgupäeval oli kolm üleskutset: koostöös Päästeametiga kodukandi veeohtude vähendamine, Rohelise kooli programmiga koos elurikaste õppeaedade rajamine lasteaedadesse ja koolidesse ning Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 ja Eesti kultuuririkkuse aasta egiidi all kultuurielamuste toomine igasse talgupaika. Kõige rohkem toimus heakorra- ja külatalguid, korteriühistute talguid, ka prügikoristustalguid, mõnel pool peeti lisaks talgutöödele ka mõttetalguid.

Talgute eestvedaja Henrik Raave ütles, et tänavune talgupäev õnnestus hästi: üle Eestimaa tehti vägevaid tegusid. „Tohutu hulga positiivsete emotsioonide kõrval, mis talgustaapi kogunes, on aga eriti hea meel talguliste uue põlvkonna peale kasvamisest,“ rääkis Raave. „Keerulistel

aegadel vajame kõigi koos tegutsemist ja toetavat õlatunnet ning talgupäeval saamegi seda ühiselt tunda.“ Vanim talguline oli 96-aastane proua Hilja, kes tuli kodust välja Muhu saarel ja kinnitas, et talgud on elustiil.

Talgulised märkasid mitmel pool kevadiselt uniseid nastikuid ja rästikuid ning manitsesid kõiki ettevaatlikkusele. Mitmel pool rajati elurikkaid õppeaedu ja korrastati veekogude kaldaid, samuti veeohutuse stende. Veekogudest õngitseti välja vana mööblit, isegi mitu diivanit, kuid tervikuna oli prügi leida varasemast vähem.

Teeme Ära talgustuudio noortetiim. Foto: Teeme Ära

Kultuuripealinna aasta talgukevade otsestuudio tõi huvilisteni vahetud meeleolud talgupaikadest üle Eesti. Talgustuudiot vedasid vabatahtlikena Tartu Ülikooli ajakirjandustudengid. Tegemist oli esimese korraga talgupäeva ajaloos, kui Teeme Ära staabist Tartu loodusmajas läks eetrisse otsestuudio ülekanne.

Juba 17ndat aastat Teeme Ära egiidi all toimunud igakevadine talgupäev on üks suuremaid vabatahtlike osalusega kodanikualgatusi Eestis. 2008. aastal peetud suurest Teeme Ära prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest kasvas välja üle-eestiline Teeme

Ära talgupäev, mis tänavu toimus täpselt samal kujul 15ndat korda. Seepärast nimetati 2024. aasta sümboolselt ka talgukultuuri aastaks ja tõime sel talgukevadel uuesti rambivalgusesse varem kogutud talgulood ja muud väärtused, mis aitavad talguid jätkuvalt rikastada.

Enim talguid toimus Harjumaal ja Tallinnas, kus 286 talgul osales kokku 10 995 inimest. Elanike arvu järgi oli kõige rohkem talgulisi Saaremaal, kus osales 113 talgul 1992 inimest. Tartumaal osales 92 talgul 2587 talgulist, Pärnumaal 84 talgul 2282 talgulist, Lääne-Virumaal 82 talgul 1899 talgulist, Ida-Virumaal 68 talgul 2543 talgulist, Viljandimaal 58 talgul 1171 talgulist, Raplamaal 56 talgul 1209 talgulist, Läänemaal 53 talgul 1069 talgulist, Jõgevamaal 49 talgul 968 talgulist, Võrumaal 45 talgul 1211 talgulist, Järvamaal 42 talgul 1374 talgulist, Valgamaal 32 talgul 593 talgulist, Põlvamaal 28 talgul 819 talgulist, Hiiumaal 15 talgul 167 talgulist.

Teeme Ära talgud Vigala jõe haljasala korrastamine Raplamaal. Foto: Teeme Ära

Tänavust Teeme Ära korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena lõid kaasa Siseministeerium, Päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Tartu loodusmaja Rohelise kooli programm, Eesti Maaülikooli Mahekeskus, Tallinna linna õppeaedade programm, Kultuuriministeerium, Sihtasutus Tartu 2024 jt. Teeme Ära talgupäeva koduleht olulisema teabe ja uudistega on jätkuvalt loetav neljas keeles: eesti, vene, inglise, ukraina.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

ÜLERIIGILINE TALGUPÄEV TOOB KODUDEST VÄLJA KÜMNED TUHANDED TALGULISED

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap