LÕPPES LASTE LAULUVÕISTLUS LAULUAIAS 2024

Ansamblite seast sai esikoha Pärnu Lasteaia Trall ansambel Ripsikud. Tagareas paremal õpetaja Hilja Vainula, kes pälvis ka tänutiitli „Aitäh Sulle, õpetaja“ ja kelle lapsi osales lauluvõistlusel kõige rohkem. Foto: Mikko Selg

Annika Poldre, ajakirjanik

Lõppes eelkooliealiste laste laulukonkurss Lauluaias. Lõppvooru järel, kus osalesid võistlejad neljas kategoorias, selgitati Pärnus Raeküla Vanakooli Keskuses laupäeval, 4. mail välja parimad.

Lõppvooru jõudnud ansamblitest pälvis esikoha ja Grand Prix Pärnu lasteaia Trall 7-liikmeline poiste-tüdrukute ansambel Ripsikud, kelle lauluõpetaja on Hilja Vainula.

Duettidest saavutasid Grand Prix Laurel Kamm ja Hendrik Niglas Pärnu Lasteaiast Trall. Foto: Mikko Selg

Duettide peavõidu ehk Grand Prix saavutasid Laurel Kamm ja Hendrik Niglas samast lasteaiast Trall (lauluõpetaja Haide Iskidzhiyski).

Solisti kategoorias võitis peaauhinna ehk Grand Prix Saskia Leas Pärnu-Jaagupi lasteaiast. Temaga koos on pildil vasakul õpetaja Haide Iskidzhiyski, tema kõrval žürii liige Linda Vrancane. Foto: Mikko Selg

Solistidest, keda osales kõige arvukamalt, pälvis peavõidu Grand Prix Saskia Leas Pärnu-Jaagupi lasteaiast Pesamuna (lauluõpetaja Triin Mägi).

Laulsid ka õpetajad

Õpside ansambel Jämmarid. Teist korda said võistelda ka lasteaedade õpetajad. Võidu võttis Paikuse lasteaia õpetajate ansambel Jämmarid. Foto: Mikko Selg

Teist aastat võistlesid omaette kategoorias ka lasteaedade õpetajate ansamblid. Tänavu kolmest võistelnust said võidu Paikuse lasteaia neljaliikmeline ansambel Jämmarid, kes saatsid oma laulu sellistel instrumentidel, nagu akordion, pesulaud, tamburiin ja kazoo.

Lauluvõistlus, kus saavad osaleda 3-7-aastased eelkooliealised lapsed, võistles kokku 40 solisti, kellest finaali pääses 11. Duette võistles kaheksa, lõppvoorus neli ja ansambleid oli kokku seitse ning edasi pääses samuti neli.

Žüriil oli palju arutlemist

Viieliikmelise rahvusvahelise, s.h Läti esindajaga, žürii eesotsas oli tänavu teist aastat muusik ja laulutekstide looja Alari Janson. Jansoni sõnul kulges žürii töö üldiselt ladusalt, lõppotsused tehti punktide võrdlemisega. Laste ansamblite puhul kaaluti kahe esikohakandidaadi vahel. „Välistasime nunnumeetreid,“ täpsustas Janson žürii tööst rääkides. Vaieldi mitme asjaolu üle, näiteks ka fonogrammilt saatemuusika ja elava saatemuusika kasutamise üle. „Kokku võttes vaidlesime asjad selgeks,“ lausus Janson. Kõige vaidlusrohkem oli tema sõnul arutelu solistide puhul. Neid oli palju n-ö tasavägiseid ja arvamused olid erinevad. Lõppvoorus oli rohkem arutlemist ka seetõttu, et koos võistlesid erinevas vanuses lapsed. „Süda tilkus verd,“ tunnistas žürii esimees solistide arutelust rääkides. Duettidega oli kergem, sest kõikide arvates oli kaks võrdväärset koosseisu, kelle puhul tuli lõpuks otsustada. Lasteansamblite puhul valiti samuti lõpuks kahe peaaegu võrdväärse vahel.

Lauluaias lõppvooru žürii (vasakult) Liina Viies, Alari Janson, Terje Ojaste, Maria Toodo ja Linda Vrancane. Foto: Mikko Selg

Rahvusvahelises žüriis oli liikmeid lisaks Lätile Soomest, Venemaalt, USA-st, Jaapanist ja Ühendkuningriigist. Lõppvooru viieliikmelise žürii (Alari Janson, Maria Toodo, Terje Ojaste, Linda Vrancane ja Liina Viies) koosseis oli esimehe hinnangul väga huvitav, esindatud olid ka lauluõpetajad. „Vaidlesime erinevatest vaatevinklitest lähtudes – professionaalid ja mitteprofessionaalid – ja see oli meeldiv,“ rääkis Janson, kellel on mitmeaastane laste lauluvõistluste kohtuniku kogemus.

Raeküla Vanakooli Keskus oli lauluvõistluse lõpupäeval rahvast täis. Foto: Mikko Selg

17 aastat arengut

Võrreldes möödunud aastal võistelnutega märkis žürii esimees, et väikesed, kuni 4-aastased olid tublid, nende seast tuli ka peavõitja, aga 7-aastaste tase oli tänavu veidi madalam.

Lauluvõistluse korraldaja, Raeküla Vanakooli Keskuse juhataja Piia Karro-Selg rääkis võistluse arengust 17 aasta jooksul: „Meil on alati võisteldud vanuserühmade järgi, ainult lõpuks võistlevad kõik vanused koos. Alustasime vaid solistidega, hiljem lisandusid ansamblid. Kui ansamblite seas tekkisid duetid, kasvas sealt välja nende omaette võistlusklass. Eelmisel aastal lisandus uus kategooria – lasteaiaõpetajate ansamblid.“

„Aitäh Sulle, õpetaja“ tänutiitli pälvis kolmandat aastat Pärnu Tralli lauluõpetaja Hilja Vainula, kes tõi kõige rohkem laululapsi osalema, tänavu 37 last. Oma kasvandikke oli võistlusele ette valmistanud 12 lauluõpetajat.

Esimest korda ületas lauluvõistlus tänavu osavõtjate poolest Pärnu maakonna piirid – lisaks Pärnu linnale ja maakonnale osales võistlusel laululapsi Järvamaalt Koerust, Jõgevamaalt Põltsamaalt ja Harjumaalt Vääna-Jõesuust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap