MERIKE KATT: ELAMUSEKS ON KINDLASTI RAKVERE VABAÕHULAVA

Jõgeva kammerkoori kollektiiv. Foto erakogust

Jõgeva kammerkoori lemmikuks Vaba Rahva laulul on Gennadi Podelski „Mõtisklus”. Jõgeva kammerkoor on üks muusikakollektiive, kes veedab Eesti taasisesisvumispäeva Rakveres Vaba Rahva Laulul. Koor loodab helgeid elamusi erinevatest lauludest, huviga minnakse uudistama Vallimäele uut vabaõhulava. Kõigest lähemalt rääkis dirigent Merike Katt.

Merike Katt, Jõgeva kammerkoori dirigent. Foto erakogust

Kuidas võiksid kaasalauljad ja publik Jõgeva kammerkoori Rakveres Vaba Rahva laulul ära tunda? Viimasel üldlaulupeol esitlesite näiteks kartulisorti Jõgeva Kollane.

Merike Katt: Kuna tegemist on suure ühislaulmisega ja mingit rongkäiku ei ole, siis oleme lihtsalt rõõmsad lauljad ühes suure kooris.

Mitmendat korda Jõgeva Kammerkoor Vaba Rahva Laulul osaleb? Milliseid elamusi ootate Rakverest?

Merike Katt: Meie koor osaleb viiendat korda. Elamuseks on kindlasti peale laulmise ka Rakvere Vallimäel asuv uus vabaõhulava.

Millised Vaba Rahva Laulu laulud Jõgeva Kammerkoori lauljatele eriti südamesse lähevad?

Merike Katt: Seekord on kindlasti üheks lemmikuks Gennadi Podelski „Mõtisklus“, mille on rahva südamesse laulnud Georg Ots. Aga ka Rein Rannapi „Rahu“ ja Alen Veziko „See maa“ on ühed armsamad. Laule on kokku 22 ja kõik on suurepärased laulud.

Kuivõrd koroonapiirangud on takistanud Vaba Rahva Lauluks harjutamist?

Merike Katt: Koroonapiirangute tõttu jäi meil eelmisel aastal Haapsalus käimata. Seekord tegime suve hakul ühe laululaagri lootuses, et üritus ikka toimub. Loodame, et kõik sujub hästi ja lauljad saavad selle kooslaulmisega uueks hooajaks endale hoo sisse!

Kas Vaba Rahva Laul võiks kunagi toimuda ka Jõgevamaal?

Merike Katt: Ei oska öelda, hetkel ei ole meil vist sellist head suurt laululava.

Te olete ka Jõgeva muusikakooli direktor ja Jõgeva meeskoori Mehis dirigent. Kuidas jõudsite muusika ja koorilaulu juurde?

Merike Katt: Muusika juurde väga varakult, mäletan ennast pidevalt laulmas. Ema ja isa laulsid ansamblis, mängisid pilli. Tolleaegse “Horoskoobi“ saate laulud olid mul kõik peas. Muusikakooli minek oli üsna loogiline käik. Ja sealt edasi juba kõrgkooli – lõpetasin 1986. aastal Tallinna Pedagoogilise Instituudi kultuuritöötaja ja koorijuhi erialal. Tööle suunati mind Kuremaa ST a/ü klubisse. Kuna mind huvitas eelkõige just koorijuhi töö ja Kuremaal oli ainult naisansambel, siis hakkasin otsima võimalust leida kuskilt üks koor. Juhtumisi käisid kolm Kuremaa meest Mehises laulmas ja nemad mu kaasa võtsidki. Kuna Mehis oli sel ajal päris suur koor (umbes 45 liikmega), siis võttis Kaarel Tetsmann mu väga hästi vastu. Abidirigenti oli vaja ja kahekesi koos oli nii suure kooriga parem tööd teha.

Jõgeva kammerkoor

Jõgeva kammerkoor tuli praeguses koosseisus kokku 2004. aasta oktoobrikuus. Koori dirigent oli sügiseni 2020 Margus Kask. Siis võttis juhtimise üle Merike Katt. Jõgeva Kammerkoori repertuaaris on väga erinevat muusikat, alustades kammerlikematest lauludest, lõpetades tuntud meloodiatega menufilmidest. Oma tegevusaastate jooksul oleme kujunenud ühtehoidvaks kollektiiviks. Lisaks proovidele, mis toimuvad korra nädalas, esineme koos kontsertidel, saame kokku mõnusatel grilliõhtutel ja arendame oma lauluoskust laululaagrites. Traditsiooniks on saanud meie jõulukontsert ning hooaja lõpu kevadkontsert. Lisaks käime esinemas erinevatel kultuuriüritustel ja festivalidel.

Allikas: Jõgeva kammerkoori koduleht

Jaan Lukas

Samal teemal:

LAGEDI SEGAKOOR: VABA RAHVA LAUL HOIAB VAIMU VIRGENA

RAKKE NAISKOOR OOTAB ELEVUSEGA VABA RAHVA LAULU RAKVERE VALLIMÄEL

MERJE KALLIP: VABA RAHVA LAUL OLI NAGU PÄÄSEMINE

MUHU SEGAKOORI JUURED ASUVAD KARSKUSLIIKUMISES

LAULUKOOR KEVADPEALINNAS TÜRIL

VÕNNU KIHELKONNAKOOR ON MEGAÄGE

LEETARI KOOSTÖÖPARTNER ON URMAS LATTIKAS

KÜLLI ŠORIN: KINDLASTI TASUB VABA RAHVA

SAJA VIIEKÜMNE AASTASE MAARJA-MAGDALEENA KOORI ÜLEVAD MULJED HAAPSALUS TOIMUNUD VABA RAHVA LAULU JÄREL