LOODUSE PÄEVAL VÄÄRTUSTAME LOODUST

Suured sääsed, osa meie loodusest. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna tähistame Eesti looduse päeva, mis tipnes Viinistu kunstimuuseumi õuel kontsertaktusega, mille korraldasid Keskkonnaministeerium, Looduskaitse Selts ja Looduse Omnibuss.

Neljandat korda tähistatava Eesti looduse päeva eesmärk on kutsuda meie loodusseltside, -ühingute, -muuseumide ning -organisatsioonide abil inimesi Eesti loodust paremini tundma õppima, väärtustama ja hoidma. Päeva tunnuslause on „Tunne ja hoia kodumaa loodust ja kultuuri“.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder meenutas kontsertaktusel peetud kõnes tänavu juubelit tähistava Lahemaa rahvuspargi olulisust Eesti taasiseseisvumise teel. „Enam kui kolm kümnendit tagasi alanud vastasseis fosforiidi kaevandamise vastu rajas teed iseseisvuse taastamiseks ja Lahemaa rahvuspargil oli fosforiidisõjas oluline roll,“ rääkis Tõnis Mölder.

Eesti Looduskaitse Seltsi esimees Kalev Sepp tõi esile, kuidas Lahemaa rahvuspargis on loodus ja kultuur tihedalt läbi põimunud ning viiskümmend aastat tagasi loodud esimene Eesti rahvuspark on andnud ainest paljudeks teadustöödeks. „Sa armastad ja hoiad seda, mida sa tunned,“ ütles Kalev Sepp toonitades pärand- ja looduskultuuri uurimise tähtsust.

Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere heitis pilgu keskkonnahoiu kujunemisse ja arutles rohepöörde tuleviku üle. Akadeemik Anu Raud luges kuulajatele oma novelli, milles kirjeldab humoorikalt maaelu argiprobleeme, mis tingitud kaasaegse tehnika orienteeritusest linnale.

Esmakordselt tähistati Eesti Looduse päeva Eesti Vabariik 100 juubelinädala raames 2018. aastal Vargamäel.

Eesti looduse päeva korraldamine on seotud Eesti esimese looduskaitseala, Vaika linnukaitseala sünnikuupäevaga 14. augustil 1910. Siis sõlmiti Riia Loodusuurijate Seltsi ja Kihelkonna kirikumõisa vahel rendileping, mille järgi läksid Vaika linnusaared viie tsaariaegse kuldrubla eest 6 aastaks Riia Loodusuurijate Seltsi valdusse. Seda sündmust loetakse tänapäevase looduskaitse alguseks Eestis.

Tänavuse, taasiseseisvumise aastapäevale pühendatud Eesti looduse päeva raames on toimunud üle poolesaja meie loodust ja selle mitmekülgsust tutvustavat ettevõtmist, mida korraldasid Eesti Looduskaitse Selts, Keskkonnaamet, Eesti Loodusmuuseum, Eestimaa Looduse Fond, RMK, Eesti Loodusturismi Ühing, Tallinna Loomaaed, Tartu Ülikooli Loodusmuuseum ja Botaanikaaed, Looduse Omnibuss ja paljud teised.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap