KALEVIPOJA MUUSEUM AVAS KUNAGISELE SAARE KOOLILE PÜHENDATUD NÄITUSE

Fotogalerii

SA Kalevipoja Koja juhataja Annika Oras Saare kooli ajalugu tutvustaval näitusel. Foto: Jaan Lukas

Kääpa külas Kalevipoja muuseumi esimese korruse saalis on avatud varem samas majas tegutsenud Saare põhikooli ajaloole pühendatud näitus.

Möödunud aastal pärast kaasajastamist avatud Kalevipoja muuseumis on küll koduloolisel infostendil koolimaja väärikalt ära märgitud, kuid eraldi koolile pühendatud püsiekspositsiooni muusemis pole. „Paljude kunagiste kooliõpilaste ja õpetajate soovil otsustasime koostada aga kooliajaloo teemalise näituse, mis avati juulikuu kolmandal pühapäeval vilistlaste kokkutulekul,” ütles Kalevipoja Koja juhataja Annika Oras. Tema sõnul on üheks näituse vanemaks eksponaadiks Teise Maailmasõja eelsest Eesti Vabariigist pärinev koolipink. Silma hakkavad erineva väljanägemise ja helinaga kellad, millega koolitundide algusest ja lõpust märku anti.

hakkavad kõigepealt otsima oma nime lendude nimekirjast, ammuselt klassipildilt või vaatama

„Nostalgiatunnet tekitavad kunagised poiste ja tüdrukute koolivormid. Paljud, kes muuseumisse tulevad, hakkavad kõigepealt otsima oma nime lendude nimekirjast, ammuselt klassipildilt või vaatama, et ega näitusele pole välja pandud just tema kunagine õpik,” rääkis Annika Oras.

„Aastakümnetevanune akordion meenutab, et koolis oli au sees muusikaelu, tegutsesid laulu- ja tantsuansamblid ja orkester,” märkis ta. Möödanikku meenutavad vanaaegsed suusad ja topispallid, samuti gaasimaskid ja pioneeritrumm.

Saare kooli ajaloole pühendatud näitus jääb avatuks vähemalt augusti lõpuni.

Jaan Lukas

Samal teemal:

KALEVIPOJA MUUSEUM TUTVUSTAB RAHVUSVÄRVIDES LIPUKETTE

TERE TULEMAST MODERNSESSE KALEVIPOJA MUUSEUMISSE!

KALEVIPOJA KOJAS NÄEB MAAILMA LÄBI KOLLASE AKNA

Kalevipoja muuseumile annetati eesti rahvusest Vene kunstniku maal