KALEVIPOJA KOJAS NÄEB MAAILMA LÄBI KOLLASE AKNA

National Geograhpicu akna avamisel Kääpal. Foto: Kaarel Oras

Pühapäeval, 18. oktoobril avati Jõgevamaal Mustvee vallas Kääpa küla Kalevipoja Koja õuel asuval mäekünkal Natonal Geographicu Kollane aken.

Südantliigutaval tseremoonial lõikasid National Geograhpicu Kollase akna avamisel lindi SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse turismiarendusjuht Eveli Jürgenson, Jõgevamaa Koostöökoja projektijuht Kaire Kaasik ja SA Kalevioja Koda juhataja Annika Oras.

Mõte Kollase akna paigaldamiseks tekkis Kalevipoja muuseumi renoveerimise käigus.

„Mitmed turistid koostavad reisimarsuurte läbi kollaste akendega paikade. Küllap jõutakse nüüd senisest veelgi sagedamini Kalevipoja muuseumisse. Kollase akna juures on ka rahvuseepost Kalevipoeg tutvustav infotahvel,” rääkis Annika Oras. Tema sõnul paikneb Kollane aken künkal, mida on kutsutud erinevate nimedega, ka Koolimäeks.

„Tore, et avamisele rohkesti inimesi tuli. Ja hea, et vihm avamise ajaks järgi jäi,” arvas Eveli Jürgenson, kes ka projekti Jõgevamaa Kultuuritee eestvedaja. Annika Oras kinkis Eveli Jürgensonile raamatu „Jõgevamaa Pildialbum”, milles Johannes Haava ja teiste MTÜ Piltijad liikmete ning nende koostööpartnerite fotod.

Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuht ja tänane Jõgeva abivallavanem Aive Tamm märkis, et Kalevipoja Koja territooriumil avatud kollane aken on Jõgevamaal arvult neljas. „Iga aken räägib oma loo, mõne kõrval paikneb ajalooline hoone, mõne juurest avaneb kaunis loodusvaade,” lausus ta.

„Kääpal avatud Kollasest aknast paistab väga ilus loodus,” arvas Ülo Alatskivilt.

„Väga populaarne on National Georaphicu aken Mustvees Peipsi rannikul. Suurepärane kohavalik on ka Kääpal avatud aknal, mille avamisega tähistasime ka Mustvee valla kolmandat aastapäeva,” ütles Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešina.

Kollase akna avamisel Kääpal mängis torupilli pärimusmuusik Merike Paberits: „Olen mänginud erinevatel tseremooniatel. Kollase akna avamisel musitseerisin esimest korda. Sündmus oli rõõmsameelne ja nii valsin ka lustlikumad viisid.”

Idee Natoinal Geograpicu akenede paigaldamiseks sai alguse Hollandist.

Jaan Lukas