LILLED JA KÜÜNAL EESTI EKSIILVALITSUSE MINISTRILE

Marko Šorin Eesti Vabariigi 103. aastapäeval lillekorviga Mihkel Mathieseni monumendi juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eesti Vabariigi 103. aastapäeval asetas Riigikogu kultuurikomisjoni liige ja Tori vallavolikogu liige Marko Šorin lillekorvi ja läidetud küünlas Eesti eksiilvalitsuse ministri Mihkel Mathieseni monumendile.

Mihkel Mathiesen sündis Pärnumaal Are vallas ja veetis lapsepõlve Sindis. Eksiilvalitsuse liikmena ei pidanud ta võimalikuks Eesti taasiseseisvumisel loodud valitsust tunnustada. Ta oli ainus eksiilvalitsuse minister, kes võimu üle ei andnud ja kuulutas ennast peaministriks presidendi ülesannetes. „Selles nüüd vastuolu seisnebki – kas võimu üleandmine toimus või ei toimunud,” selgitas poliitik. Aga mina ise olen enda jaoks leidnud rahu tegemise võimaluse oma hinges, sest meie ajalugu ongi keeruline,” rääkis Šorin, kelle arvates sellised mälestusmärgid aitavad jutustada ajalugu nii tänasel päeval kui ka hiljem. „Alles eile mõtlesin kusagilt ammu leitud kellegi sõnu, et ajalugu eitades minevikku muuta ei saa. Kõik, mis olnud, on ära olnud ja milleks seda siis peljata. Ükskõik, mis tekst selle mälestuskivi peal oleks, see tänast päeva ei muuda. Meil on see president, kes meil on; meil on see peaminister, kes meil on; meil on see Riigikogu, mis meil on ja need riigijuhid, kes meil on. Vabat Eestit meilt keegi ära ei võta ja ärme anna ka. Aga ärme võitleme ka iseenda mälestusmärkide vastu,” selgitas Šorin oma hoiakut.

Urmas Saard

Samal teemal:

MARKO ŠORIN: MÄLESTUSMÄRK EESTI KEERULISELE AJALOOLE