Talvepildid: JÕGEVAL MÕÕDETUD EESTI KÜLMAREKORD KESTAB JUBA 81 AASTAT

Laiuse linnuse varemed 16. jaanuari talvehommikul. Foto: Jaan Lukas

Täna saab kaheksakümne ühe aastaseks senine Eesti külmarekord (-43,5), mis mõõdetud 17. jaanuaril 1940 aastal.

Külmaga seotud ajalooline fakt on teinud Jõgevat ja selle ümbrust tuntuks kogu Eestis ja küllap kaugemalgi. Jõgeva linna piiril Piibe maantee ääres on paigaldatud külmasammas, kuhu märgitud külmarekord -43,5°C ja ka 2003. aasta külmarekord -37,6°C mõõdeti samuti Jõgeval. Jõgeval on peetud „Jääpurikafestivale” – praegu „Talvetralle”, siinses kultuurikeskuses on asunud Eestimaa Jõuluvana Kodu.

„Külmalinnas jagub kodusooja meile kõigile.” Nii kõlab Jõgeva tunnuslaulus, mille loonud sellest paigast võrsunud loomeinimesed: muusik Raul Vaigla, luuletaja Jüri Leesment ja kuulsaks laulnud näitlejanna Hele Kõrve. Ka käesoleva aasta Eesti külmarekord (-21, 8) mõõdeti Jõgeva meteoroloogiajaamas 15. jaanuaril kella 9-10 vahel. 16 jaanuaril Jõgevamaal ringi sõites võis tajuda tugevat pakast, nautida talvist loodust, näha jääpurikaid, lumehangesid jne.

Rahvakalendri järgi sobib ilmaennustuseks ka 17. jaanuar kui tõnisepäev. Nii ennustas tõnisepäeva ilm suveilmu ja viljakasvu. Tuntuim ütlus on: kui tõnisepäeval nii paljugi päikest paistab, et mees näeb hobuse selga hüpata, siis tuleb kena aeg.

Jaan Lukas